Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Druksysteem op cameragestuurde schoffel van Steketee

Peter van Dorsser, akkerbouwer in Swifterbant, heeft z’n eerste cameragestuurde schoffel met druksysteem van Steketee ontvangen. Over een week of drie gaat hij ermee aan de slag in de uien.

Van Dorsser had voor de aanschaf van de schoffel de nodige wensen. Zo moest er achter elke rij een extra woeler in. “Als je vaker dan 1 keer de uien wilt schoffelen, bestaat de kans dat je de grond dicht smeert met de ganzevoeten. Met extra woelers voorkom je dat”, aldus Van Dorsser.

Camera

De camera vervangt, kort gezegd, de gps. Steketee heeft al een tijd de cameraschoffels in het productgamma. Mede om die techniek is het bedrijf in de zomer van 2018 overgenomen door de Duitse machinebouwer Lemken. Het stuursysteem dat gebruikt wordt heet IC-Light. Dat systeem corrigeert automatisch elke koersafwijking van de trekker ten opzichte van de rijen. Laat de chauffeur de machine zakken, dan stuurt IC-Light de schoffels precies midden tussen de rijen. Als het de machine niet lukt zelf de rijen te detecteren, klinkt er een alarmsignaal. In dat geval neemt de chauffeur het stuur over, totdat automatische sturing weer mogelijk is.

Druksysteem

Met 24 rijen, een breedte van 6,75 meter en een gewicht van drie ton is de schoffel geen kleine machine. Het gewicht is onder meer fors door de zwaardere parallelogram-constructie. Die is zwaarder, omdat de schoffel op elke rij voorzien is van een druksysteem. “Vorig jaar hebben we bij het schoffelen soms achterop de machine moeten staan omdat we niet door de korst heen kwamen. Dat werkte totaal niet. Op de nieuwe schoffel zit een druksysteem waarmee we altijd de grond in komen”, vertelt Van Dorsser.
De schoffel heeft om onder alle omstandigheden de grond in te komen een druksysteem.

De camera detecteert drie rijen. Met het systeem, IC Light, wordt de schoffel nauwkeurig op de juiste plek gehouden.

Een extra woeler achter elke rij voorkomt ‘dicht smeren’ van de grond.

Gerelateerde artikelen