Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Agritechnica 2019: Hybride Steyr Konzept trekker

Trekkerfabrikant Steyr toont tijdens Agritechnica de Konzept. Een concepttrekker die voorzien is van een standaard 4,5 liter vier cilinder diesel krachtbron van FPT. De generator die er aan is gekoppeld zorgt voor de elektriciteit die de rest van de trekker nodig heeft.

De trekker heeft geen transmissie meer. De elektriciteit gaat rechtstreeks naar de vier wielnaafmotoren en naar een vijfde motor die de aftakas en de hydraulische pomp aandrijft. Daarnaast laadt het een batterijpakket op. Dat maakt het mogelijk om een uur lang te rijden zonder gebruik te maken van de motor. Dat is dan weer handig als je veel werk in een stal of een loods moet doen.

De centrale batterij zorgt ook voor extra energie als de behoefte daartoe is. Er is 700 en 48 volt aan stroom beschikbaar op de trekker. In de toekomst, zodra dat kostentechnisch uit kan, zou de dieselmotor vervangen kunnen worden voor een brandstofcel of batterijen. Doordat veel mechanische en hydraulische onderdelen ontbreken, zou de trekker minder onderhoud vragen.

Drone vliegt vooruit

De trekker is op alle vier wielen bestuurd en geveerd. In de cabine is er een zogenoemde heads-up display dat gegevens over de trekker in het zichtsveld van de bestuurder projecteert. Geintegreerde camera’s zorgen voor beter zicht. Er is zelfs een drone in de trekker geintegreerd. Die vliegt vooruit, brent de bodem en het gewas in kaart en stuurt die gegevens naar de trekker. Die kan ze vervolgens gebruiken voor het aansturen van de werktuigen.

Strategie

Er zijn nog geen plannen om de trekker daadwerkelijk te introduceren. CNH het moederbedrijf van Steyr wil er mee laten zien dat Steyr het meest innovatieve merk van het bedrijf moet worden. Dat is onderdeel van de nieuwe merkenstrategie binnen het concern.