Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Gewasverzorging

Agritechnica 2019: Autonome bietenzaai- en schoffelmachine op zonne-energie

De Deense firma Farmdroid toont op Agritechnica een robotbietenzaai- en schoffelmachine ineen. Bovendien wordt de FD20 elektrisch aangedreven en de accu’s worden opgeladen met zonnepanelen.

Nadat de akkerbouwer 4.0 zijn Farmdroid FD20 naar het perceel heeft gereden en heeft ingesteld, kan hij naar huis en hoeft hij bij wijze van spreken pas bij de oogst weer terug te keren. De volledig zelfstandig opererende FD20 zaait 20 hectare suikerbieten. Daar doet de machine een dag of vijf over. Zodra de machine is uitgezaaid, begint hij van voren af aan met schoffelen – niet alleen tussen de rijen, maar ook in de rij. En als hij het perceel heeft geschoffeld, begint hij gewoon opnieuw. De zaai-elementen blijven tijdens het schoffelen gewoon aan de machine zitten.

De 3 meter brede machine wordt puur met gps gestuurd, met een nauwkeurigheid van 2,5 cm. De teler hoeft voorafgaand aan het zaaien alleen een paar gps-lijnen in te geven. Omdat de robot precies weet waar hij een zaadje heeft gezaaid, kan hij later ook precies bepalen waar hij in de rij kan schoffelen en waar niet. Camera’s heeft de machine dan ook niet.

CO2-neutraal

Om volledig CO2-neutraal te werken, werkt de machine elektrisch en heeft hij een accu. De machine hoeft echter nooit naar een oplaadpunt, zoals een robotmaaier wel moet, omdat de machine aan de bovenkant vol ligt met zonnepanelen. Volgens de fabrikant is de capaciteit groot genoeg om ook op minder zonnige dagen de accu op voldoende spanning te houden.

De machine kost circa 65.000 euro. Dat klinkt duurder dan het is, vertelt de verkoper van Farmdroid. Want de arbeidskosten zijn hoog. Hij claimt dat een biologische teler de machine in 2,5 jaar heeft terugverdiend. En als een teler 40 in plaats van 20 hectare bieten teelt? “Dat is helemaal goed”, zegt de verkoper. “Want dan moet hij twee machines aanschaffen.”