Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Agritechnica 2019: Nieuwe onkruideg van Hatzenbichler

De Oostenrijkse fabrikant Hatzenbichler heeft in navolging van Treffler, APV en Horsch ook een wiedeg gemaakt die goed uit de voeten kan in de ruggenteelt. Om de tanden op spanning te zetten, gebruikt Hatzenbichler luchtcilinders.

Wiedeggen zijn populair. Niet alleen in de biologische teelt, maar ook in de gangbare teelt nu het gebruik van chemie steeds meer onder druk komt te staan. De Duitse fabrikant Treffler was de eerste die een onkruideg ontwikkelde waarvan de tanden altijd en overal dezelfde druk geven, of de eg nu wordt ingezet op een vlak perceel of in de beddenteelt.  Vervolgens kwam APV met een soortgelijke wiedeg op de markt en ook Horsch heeft zich op deze techniek gestort.

Wiedegspecialist Hatzenbichler heeft nu ook een variant ontwikkeld. De werking van de eg komt overeen met die van Treffler, APV en Horsch. Maar de techniek waarmee de tanden op spanning worden gezet verschilt. Waar de andere fabrikanten veren gebruiken, heeft Hatzenbichler elke tand voorzien van een luchtcilinder. De trekker voor de machine moet dus wel uitgerust zijn met een remluchtaansluiting. Met een draaiknop in de cabine kun je de druk op de tanden traploos vergroten.

Pendelend

Een ander verschil met de eggen van de concurrenten is dat Hatzenbichler de egvelden pendelend heeft opgehangen. Dat zou vooral langs aflopende perceelsranden voordelen bieden, zegt de fabrikant.

Een prijs voor de onkruideg heeft Hatzenbichler nog niet vastgesteld.

Gerelateerde artikelen