Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Agritechnica 2019: Kneuzer is terug op de aardappelrooier

De Duitse fabrikant van aardappel- en bietenrooiers Ropa heeft op Agritechnica een zilveren medaille gewonnen met een kneuzer op de Keiller II getrokken bunkerverstekrooier.

De Duitse fabrikant van aardappel- en bietenrooiers Ropa heeft op Agritechnica een zilveren medaille gewonnen met een kneuzer op de getrokken Keiler II- bunkerverstekrooier.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw verschenen de eerste krielkneuzers op aardappelrooiers. Deze kneuzers verzamelden met een fijnmazige mat de kleine aardappelen die door de graafmat vielen en vernietigden die vervolgens, zodat je in de volgteelt minder last had van aardappelopslag. Heel populair zijn die krielkneuzers nooit geworden. Ze vroegen veel vermogen en vooral op zware grond ging de capaciteit behoorlijk omlaag.

Ropa doet nu een nieuwe poging, al gaat de fabrikant daarbij wel wat minder ambitieus te werk dan de rooimachinefabrikanten destijds. Zo vermorzelt de aardappelkneuzer op de Ropa Keiler II-rooier alleen de aardappelen die het personeel aan de leesband uit de partij haalt en de aardappelen die de egelbandreiniger bovenop de rooier uit het product haalt. De krielaardappelen die door de graafmat vallen, vallen bij de Ropa-rooier gewoon op de grond en kunnen in de volgende teelt dus nog steeds tot aardappelopslag leiden.

Twee wielen

Via twee stortkokers wordt de Ropa-kneuzer gevoed. De kneuzer zelf bestaat uit twee hydraulisch aangedreven, tegen elkaar indraaiende wielen met een rubber band. Aardappelen worden door de banden vermorzeld en zullen snel verrotten. De banden worden met twee veren tegen elkaar aangedrukt. Mocht de kneuzer verstopt raken dan kun je met een hydraulische cilinder de banden van elkaar halen.

De aardappelkneuzer is een optie die de rooier 7.900 euro duurder maakt.

Gerelateerde artikelen