Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Jojo-gewicht voor in de fronthef

Akkerbouwers rijden zelden rond met het juiste gewicht in de fronthef. De Duitse fabrikant Beckereit Machinebau ontwikkelde het modulaire Systemballast en Profi probeerde de prijzige vondst uit.

Met de komst van de fronthefinrichting hebben veel akkerbouwers bij neusgewichten aan hun trekker vaak alleen nog de keus tussen alles (een massief gewicht) of niets. En dat betekent dat er zelden precies het juiste gewicht aan de neus hangt.

Daar heeft de Duitse fabrikant Beckereit Machinebau iets op gevonden: een gewicht voor in de fronthef dat je snel en eenvoudig kunt verzwaren of lichter kunt maken. Op de 1,20 meter brede en 450 kg zware basisplaat van de SB12 is een driepuntsbok gemonteerd. Daaronder kun je maximaal zes stalen platen hangen van 340 kg per stuk. Het totaalgewicht komt daarmee op 2.490 kg. Daarnaast levert de fabrikant ook nog twee zwaardere varianten met maximale gewichten van 3.500 (SB16) en 4.500 kg (SB20).

Het zwaarder en lichter maken van het frontgewicht gaat vrij eenvoudig. De platen zijn aan de bovenkant uitgerust met twee grote ronde centreernokken die precies in de holtes vallen van het gewichtplaat erboven. Heel precies hoef je niet te rijden: een parkeermodule waarop je gewichtplaten verzamelt als je ze niet gebruikt, hangt in kettingen en kan daardoor ietwat vrij bewegen. Vervolgens ontgrendel je twee pennen, draait ze een kwartslag, laat ze zakken, draait ze een kwartslag terug en vergrendelt ze weer.

Bodemvrijheid

De redacteuren van Profi zijn best tevreden over het modulaire grondgewicht. Wel wijzen ze op de geringe bodemvrijheid van circa 55 cm als alle zes platen zijn gemonteerd. Ook moet de fronthefinrichting behoorlijk laag kunnen om de gewichten op te pikken – al kun je dat oplossen door de parkeermodule op stenen of balkjes te zetten. Grootste kritiekpunt is de prijs die Beckereit vraagt voor Systemballast. Het complete systeem kost 12.500 euro, exclusief btw. (Profi)

Gerelateerde artikelen