Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Honderd jaar geleden: Fiat-trekkers op Duitse markt

Honderd jaar geleden rolde de eerste Fiat-trekker van de band. Aanvankelijk bouwde Fiat vooral trekkers voor de thuismarkt Italië, maar aan het eind van de jaren vijftig ging het merk de grens over.

In Duitsland trad in eerste instantie Stihl op als importeur. Maar toen dat bedrijf besloot zich te focussen op kettingzagen, besloot Fiat er een eigen verkooporganisatie op te zetten. Met succes. In 1966 verkocht Fiat er 1.276 trekkers, goed voor een marktaandeel van 1,7 procent. Dertien jaar later was dat opgelopen tot 4,1 procent. Daarmee liet Fiat in Duitsland merken als Renault, Schlüter en Ford achter zich.

90-serie

Het populairst werd Fiat in Duitsland met de 90-serie, die in 1984 op de markt kwam: een betrouwbare serie zonder technische fratsen. Het topmodel, de 180-90 Turbo DT is nog gewild op de tweedehands markt. In 1990 bood Fiat concurrent Ford de mogelijkheid om zich zonder gezichtsverlies uit de landbouw terug te trekken en werd de merken omgedoopt tot New Holland. In 1999 volgde vervolgens een fusie met Case IH. In Duitsland heeft New Holland inmiddels een marktaandeel van 7 procent. (Agrarheute Traktoren 2020)

Jubileummodel

New Holland toonde op de Eima in Bologna in 2018 een Fiat Centenario-concepttrekker om 100 jaar Fiat-trekkers te vieren. Van verschillende modellen komt er een jubileumuitvoering in Fiat-kleuren. De Fiat-Centenario-concepttrekker toont grote gelijkenissen met de bekende 90-serie die halverwege de jaren 80 werd geïntroduceerd. De karakteristieke terracottakleur krijgt een metallic-glans. Deze kleur is ook op de zes jubileummodellen te vinden die de fabrikant uit brengt. De Centenario komt niet in productie, maar zal de komende tijd vooral dienst doen als show-trekker.
Foto: Traktorpool

Gerelateerde artikelen