Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Maaibord van 18,3 meter breed

Voor Australische graantelers die op vaste rijpaden werken, heeft het Canadese Honey Bee een 18,3 meter breed drapermaaibord ontwikkeld. Het is nog niet te koop.

In Australië werkt naar schatting 17 tot 33 procent van de graantelers met vaste rijpaden. Daardoor beperken ze de oppervlak waar ze met hun machines rijden tot een dikke 10 procent. En op de plekken waar je niet rijdt, willen de gewassen beter groeien, zeker als de rijpaden jaar in jaar uit op dezelfde plek liggen. Minder bodemverdichting leidt tot een betere waterinfiltratie en een betere waterbuffercapaciteit. Verder neemt de biodiversiteit toe, laat de grond zich makkelijker bewerken en daalt het brandstofverbruik.

Oogsten

Veel telers laten de vaste rijpaden echter los op het moment van oogsten. Omdat de breedte van de zaaimachines niet is aangepast op die van het maaibord. Met het 18,3 meter brede maaibord speelt Honey Bee hierop in.

Overladen van het graan gaat via een langere lospijp in combinatie met een speciaal gebouwde overlaadwagen (60 ton chaser bin). Die is voorzien van een uitklapbare transportband. Op die manier blijven maaidorser een overlaadwagen op de rijsporen, 18 meter van elkaar.

(Farming Ahead, februari 2020)

Gerelateerde artikelen