Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Drones

Yanmar test prototypes van robot-gewasverzorger

Yanmar test in Italië momenteel nieuwe autonome modulaire machineplatforms die eigenhandig gewassen in de gaten houden, plantziektes opsporen en daarmee de teler werk uit handen nemen. De machines werken samen met drones en sensoren in het veld.

In het project Smash (Smart Machine for Agricultural Solutions Hightech), waar onder andere de Toscaanse lokale overheid in investeert, participeert Yanmar met de ontwikkeling van  een besturingssysteem voor een robotarm op het platform die wordt ingezet voor precisiespuiten. Ook werkt Yanmar aan de integratie van sensoren, de software voor de besturing van het voertuig en de autonome navigatie. Het is de bedoeling dat de platforms naast gewasverzorging ook zorg dragen voor het bemonsteren van de bodem en de informatie direct analyseert en in hapklare brokken aanbiedt aan de teler.

Twee prototypes

Op dit moment zijn er twee Smash prototypes. Een exemplaar wordt getest in wijngaarden, de ander in de spinazieteelt. Het Smash-project heeft twee jaar geduurd. In totaal hebben verschillende partners zo’n 4 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de autonome platforms en bijbehorende functies.