Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Onkruid maaien en afvoeren met Top Cut Collect

De Duitse fabrikant Zürn brengt de onkruidbestrijdingsmachine Top Cut Collect op de markt. De machine maait de toppen uit onkruiden die boven het gewas uitgroeien en voert het materiaal af naar een bunker.

Zürn heeft de machine samen ontwikkeld met de Franse akkerbouwer en technicus Romain Bouillé. Inmiddels heeft Zürn de productie en verkoop op zich genomen.

De Top Cut Collect heeft wel wat weg van de Zweedse CombCut – een machine die de redactie van LandbouwMechanisatie een paar jaar geleden aan het werk zag. Er zijn echter twee grote verschillen. Ten eerste ‘kamt’ de CombCut de bloemen en zaaddozen uit het gewas met vaste messen, terwijl de Top Cut Collect is uitgerust met een dubbele messenbalk. Een tweede verschil is dat de Top Cut Collect het afgemaaide materiaal via dwarsbanden afvoert naar een kiepbunker midden op de machine. Het afgemaaide materiaal van de Zweedse CombCut valt in het gewas. Beide machines hebben een soort haspel die al het materiaal dat boven het cultuurgewas uitsteekt voor de messen brengt.

Volgens directeur Rolf Zürn blijkt uit onderzoek in Frankrijk dat zonder bewerking 40 procent van de onkruidzaden op de grond terechtkomt voordat het cultuurgewas wordt geoogst en zich dus kan vermenigvuldigen. Met de Top Cut Collect kun je die onkruidzaden ‘oogsten’ en kun je “de veldhygiëne van het perceel verbeteren”. Zürn verwacht dat zijn machine vooral van nut kan zijn bij het terugdringen van herbicideresistente onkruidsoorten.

De Top Cut Collect is een getrokken machine met een werkbreedte van 18 meter. Voor transport over de weg worden de dwarsbanden, inclusief de messenbalken aan de zijkant van de machine opgeklapt.

Seed Terminator

Zürn verkoopt in Europa ook de Seed Terminator, een Australische machine die onder de zeven van de maaidorser hangt en daar de verlieszaden (ook die van onkruid) opvangt en vervolgens vermorzelt. (TopAgrar)

Gerelateerde artikelen