Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Amazone onderzoekt rijenteelt

Machinefabrikanten Amazone en Schmotzer start samen met de Duitse landbouwmachinedealer Agravis, een onderzoek naar het telen van gewassen in vaste rijen. Het onderzoek start nog dit jaar.

Het idee achter deze vaste rijenteelt is eenvoudig. Elke bewerking vindt plaats in relatie tot een vaste rij op het perceel. Het zou de biodiversiteit moeten vergroten en tegelijkertijd tot een meer duurzame landbouw moeten leiden. De initiatiefnemers van de proef hopen dat controlled row farming, zoals ze het in het Engels noemen – afgekort CRF – ook leidt tot redelijke gewas- en financiële opbrengsten.

RTK-gps

Alle gewassen worden in de proef gezaaid of geplant op een rijafstand van 50 centimeter. Granen moeten gezaaid worden in dubbele rijen. Afhankelijk van de bouwplan kan de rij 25 centimeter opzij geschoven worden zodat je gebruik kunt maken van de agronomische voordelen van bijvoorbeeld een voorgaand jaar onder gezaaid gewas. Tijdens het zaaien wordt het gewas bemest en gewasbeschermingsmiddelen worden per rij toegepast. Dat kan in een brede band zijn, maar ook via zogenoemde droplegs. Elke gang wordt logischerwijs uitgevoerd met een trekker of machine die middels RTK-gps en een camera wordt aangestuurd.

10 hectare

Schmotzer en Amazone willen met schoffels onkruid bestrijden maar ook gewassen bij elkaar zaaien die elkaar gunstig beïnvloeden, bijvoorbeeld doordat ze ziekten in het andere gewas voorkomen. De bedrijven voeren de proef uit op een 10 hectare groot perceel in het Duitse Wambergen, niet ver van de Amazone fabriek in Hasbergen-Gaste. Het 1:6 bouwplan bevat granen en mais, zoals het in deze regio veel voorkomt.

Gerelateerde artikelen