Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Dure accu vertraagt introductie Fendts elektrische e100

De Duitse trekkerbouwer Fendt zal de e100 elektrische trekker pas in 2024 introduceren. Dure accu’s maken de trekker een te kostbare aanschaf, verwacht het bedrijf. Daardoor kan Fendt geen grote aantallen bouwen en verkopen.

Toen de e100 voor het eerst het levenslicht zag, in september 2017, ging Fendt er nog vanuit dat de trekker dit jaar, in 2020 dus, in serie gebouwd zou worden. Dat zit er echter niet in. De trekker slaat elektriciteit op in accu’s. Die accu’s, zijn weliswaar in de afgelopen drie jaar goedkoper geworden, maar zijn nog altijd niet goedkoop genoeg. Dat komt vooral doordat autofabrikanten massaal elektrische auto’s introduceren en dus veel accu’s nodig hebben.

Serviceorganisatie

Vooralsnog is een elektrische trekker dan ook te duur voor toekomstige klanten, schat Wolfgang Breu, projectleider elektrificering van Fendt, in. Zou het bedrijf de trekker toch dit jaar introduceren dan worden er te weinig verkocht om binnen het bedrijf een volwaardige serviceorganisatie voor op te richten.

750 tot 1.000 trekkers

In 2024 zouden de prijzen van de accu’s voldoende gedaald zijn om de 100 kW sterke trekker officieel het levenslicht te laten zien. Dan verwacht Breu 750 tot 1.000 trekkers aan de man te kunnen brengen. Maar ook dan zal de trekker duurder zijn dan zijn evenknie met een dieselmotor.

Gerelateerde artikelen