Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Alternatieve brandstoffen voor de landbouw

Blijft de dieselmotor voorlopig nog een goede krachtbron voor de landbouw of kunnen waterstof en elektriciteit inmiddels al tippen aan niet de schoonste, maar wel de praktische betaalbare brandstof?

Waterstof is veel in het nieuws. Met behulp van een brandstofcel voor het opwekken van elektriciteit is het enige restproduct water. Dus heel schoon. Bij een hybride trekker drijft een dieselmotor een generator aan die stroom opwekt voor de aandrijving van wielmotoren, een aftakas en eventueel elektrisch aangedreven machines. Zo kan de dieselmotor altijd op een zuinig en dus vrij schoon toerental draaien. Bovendien is een elektrische aandrijving compact, flexibel en efficiënt.

Accupakket

Een 6,0 liter zescilinderdieselmotor met turbo en interkoeler neemt inclusief radiateur, brandstofpomp, luchtfilter en een dieseltank van 600 liter ongeveer 1,65 kuub ruimte in beslag. Daarmee kun je circa 10 uur een vermogen van 150 kW opwekken. Als je hetzelfde vermogen uit een accupakket wil halen, heb je veel meer ruimte nodig.

Farmtrac en Fendt

Op dit moment is het aanbod van elektrische trekkers klein. Farmtrac heeft de 25 met een vermogen van 18 kW (25 pk). Fendt heeft de e100 Vario die gepland stond voor dit jaar, maar vanwege te dure accu’s heeft de trekkerbouwer het uitgesteld tot 2024.

Mechanisatie voor Morgen

Op 5 november start de zesdelige serie Mechanisatie voor Morgen. Eén van de afleveringen staat volledig in het teken van brandstof. Een brandstofexpert geeft een uitgebreide lezing over de stand van zaken. Heb je vragen over brandstof? Mail ze vóór vrijdag 30 oktober naar redactie@landbouwmechanisatie.nl.

Lees ook het volledige artikel over alternatieve brandstoffen voor de landbouw in het novembernummer van vakblad LandbouwMechanisatie.

Gerelateerde artikelen