Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Maaidorsers

John Deere X9 dorst 100 ton per uur

Voor een maaidorser met de allerhoogste capaciteit moest je de laatste jaren bij New Holland, Claas of bij de Ideal van Agco zijn. Met de nieuwe X9 doet ook John Deere weer mee.

Net als zijn grootste concurrenten is ook het nieuwe vlaggenschip van John Deere uitgerust met twee axiale dorsrotoren. Bij de X9 hebben ze een diameter van 61 cm en een lengte van 351 meter. Het dorsafscheidingsoppervlak van 5,2 vierkante meter combineert de machine met een zeefoppervlak van 7 vierkante meter. Het topmodel, de X9 1100, heeft een 13,6 liter grote motor van John Deere met een maximumvermogen van 515 kW (700 pk).

Het Duitse vakblad testte de machine in een perceel wintergerst van 40 hectare met een opbrengst van circa 10 ton per hectare. Voor deze gelegenheid was de maaidorser uitgerust met een HDX-drapermaaibord van 12,20 meter breed dat John Deere speciaal voor de Europese koolzaadteelt heeft ontwikkeld. Profi is vol lof over het maaibord waarvan het snijwerk op twee punten scharniert. Met vier dieptewielen volgt het maaibord de oneffenheden in het perceel perfect.

Vol in tien minuten

Met behulp van de Harvest Smart-technologie zoekt de X9 zelf zijn maximale capaciteit op. In het testperceel bleek een dorssnelheid mogelijk van 7,5 km/h, waarbij de dorscapaciteit van 100 ton per uur werd overschreden – ‘waanzinnig’ oordeelt het vakblad. Het betekent dat de 16.200 liter grote tank binnen tien minuten tjokvol is. Met een lossnelheid van 186 liter per seconde neemt het lossen van een volle tank vervolgens 1,5 minuut in beslag.

Het enige minpunt dat Profi over de X9 opmerkt is dat de machine (nog) niet beschikt over enige vorm van hellingcorrectie. De machine is dus niet geschikt om te dorsen in heel heuvelachtig terrein. Een kritiekpunt dat overigens door de fabrikant wordt erkend. Het staat op de to do-lijst.

Gerelateerde artikelen