Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Plukker trekt onkruid met banden

Ondanks chemische onkruidbestrijding kan onkruid de teelt van suikerbieten aan het eind van het seizoen nog behoorlijk frustreren. Handwerk is dan vaak de enige oplossing. Akkerbouwer, loonwerker en machinebouwer Hermann Klünder uit Landesbergen (D.) ontwikkelde op initiatief van suikerverwerker Nordzucker een onkruidplukker.

Aan een framebalk zijn wielen gemonteerd met rubberbanden (één op de vier of vijf wielen wordt hydraulisch aangedreven, de andere worden aangedreven door het wiel ernaast). De banden draaien met 100 omwentelingen per minuut tegen elkaar aan en trekken zo het onkruid dat boven het gewas uitgroeit met wortel en al uit de grond. Om te voorkomen dat onkruid niet wordt opgepakt, zit er achter de eerste balk een tweede balk waarvan de wielen precies in tegengestelde richting draaien.

Gewicht en prijs

Voor elke werkbalk is ongeveer 50 liter olie per minuut nodig. Daarnaast is nog een drukloze retour nodig en een dubbelwerkend ventiel voor het opklappen van de machine. De 6 meter brede machine weegt 1.700 kg en kost 34.500 euro, exclusief btw. (Profi 11-2020)

Gerelateerde artikelen