Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Mesttechniek

Vervaet Quad 550 met vier wielen

De Nederlandse fabrikant Vervaet heeft een nieuwe zelfrijder geïntroduceerd. In een online presentatie toonde de fabrikant uit Biervliet de Quad 550, een zelfrijder met een vermogen van 404 kW (550 pk) en een mesttank met een inhoud van 21 kuub.

De Nederlandse fabrikant Vervaet heeft een nieuwe vierwielige zelfrijder geïntroduceerd. In een online presentatie toonde de fabrikant uit Biervliet de Quad 550, een zelfrijder met een vermogen van 404 kW (550 pk) en een mesttank met een inhoud van 21 kuub. Het bestaande programma van zelfrijdende mesttanks van Vervaet bevat al de Trike en de Trike XL. Om het ‘gat’ tussen de drie- en de vijfwieler op te vullen komt daar nu een vierwieler bij. Het vermogen van 403 kW (550 pk) wordt uit een 13 liter zescilinder Volvo-motor gehaald en niet zoals bij de andere Vervaet-machines uit een DAF. De belangrijkste reden voor de keuze voor Volvo is dat de motor wereldwijd voldoet aan de strengste emissie-eisen. De Volvo krachtbron in de Quad 550 heeft een koppel van 2.650 Nm bij 1.200 motortoeren. De radiateur ligt voorin de machine waardoor het minder gevoelig is voor stof of andere vervuiling. Daardoor heeft de machine een wat afgestompte neus die wat doet denken aan die van een concurrerende zelfrijder.

Draaicirkel van 8,30 meter

Het frame van de Quad heeft de vorm van een wespentaille. Daardoor kan een grote verscheidenheid aan bandenmaten gemonteerd worden zonder dat een breedte van drie meter wordt overschreden. Afhankelijk van de bandenkeuze en het wel of niet kunnen benutten van de volledige stuuruitslag, heeft de zelfrijder een draaicirkel van 8,30 meter (inwendig). Voor de Quad 550 ontwikkelde Vervaet in eigen huis een nieuwe transmissie. Die transmissie heeft twee verdeelaandrijvingen. Daarmee ontstaat er geen frictie tussen de voor- en achteras. De machine heeft vierwielaandrijving met vier maal een 280 cc motor. De maximale snelheid is 40 km/h. Links, rechts en voor en achter kunnen de assen sperren. Dat is handig wanneer er gewerkt wordt onder natte omstandigheden.

Vogelsang of Börger

De keuze voor het mestsysteem is op de vierwieler, min of meer, reuze. Een pomp met een capaciteit van 9.000 l/min van Vogelsang of Börger behoort tot de mogelijkheden. Een zogeheten Super-Load alternatief met een 12.000 l/min pomp is ook een optie. Na de pomp heb je de keuze uit een Vervaet snijinrichting of, optioneel, een Vogelsang snijkast voor de pomp. Om het zicht rondom de machine te waarborgen, heeft Vervaet een zuigarm ontwikkeld die ingeklapt wegvalt in de schuin weglopende tank. De hefcapaciteit bedraagt 8.000 kg. Op dit moment bouwt Vervaet een tweede prototype van de Quad 550. Komend mestseizoen wil de fabrikant de twee zelfrijders gaan testen. In eerste instantie worden daarna tien exemplaren van de machine gebouwd die voor het mestseizoen 2022 leverbaar zijn. Op het prijskaartje staat dan, afhankelijk van de specificaties, een bedrag tussen de 475.000 en 500.000 euro.
Omdat de radiateur voor in de machine ligt, heeft de Quad 550 een neus die wat doet denken aan een Holmer.