Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Precisielandbouw

Yanmar verbetert robottrekker

De Japanse trekkerbouwer Yanmar komt met een tweede versie van zijn gerobotiseerde trekker. De trekker is vanaf 1 april in Japan te koop.

Er zijn vier modellen. Ze hebben een vermogen van 64 tot 83 kW (88 tot 113 pk). Met deze nieuwe modellen moet de trekkerbouwer de boeren nog meer waarde voor hun geld leveren, meent Nagamori Masuda, de directeur van Yanmars landbouwdivisie. Dat komt vooral door verbeterde gps-techniek wat de trekker betrouwbaarder moet maken.

De antenne gebruikt nu drie verschillende frequenties om gps-signalen te ontvangen, waardoor hij de weg niet kwijtraakt mocht een van de signalen wegvallen. Daarnaast zou de trekker zijn positie 75 procent sneller vinden dan voorheen als hij eenmaal op het perceel rijdt. Ook is het niet langer noodzakelijk een basisstation te plaatsen. De trekker maakt namelijk gebruik van een virtueel station via het mobiele telefoonnetwerk. Dat moet er volgens de fabrikant voor zorgen dat je nu ook nauwkeurig kunt rijden bij lage snelheden. Al bij 0,5 km/h moet het werk nog steeds tot op drie centimeter nauwkeurig uitgevoerd kunnen worden. Voorheen lukt dat niet.

De gerobotiseerde trekkers kosten tussen 12.645.000 en 15.995.000 yen. Omgerekend komt dat neer op 99.000 tot ruim 125.000 euro.