Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Kracht vermenigvuldigen met sleutel van KS-Tools

Met een krachtvermenigvuldigingssleutel kan ook de niet al te potige akkerbouwer of loonwerker vastgeroeste bouten los krijgen. Vakblad Profi testte zo’n apparaat van de Duitse fabrikant KS-Tools.

Het gereedschap van KS-Tools dat Profi testte, zit in een koffer en kost bij Amazon bijna 90 euro, inclusief btw. Bij de 6,5 kg wegende krachtvermenigvuldigingssleutel worden vier doppen (27, 30, 32 en 33 mm), twee verlengstukken (6 en 25 cm) en een 25,5 cm lange slinger geleverd. Op de sleutel zitten twee standen: ofwel het koppel neemt met een factor 4,2 toe (standje 1) ofwel met een factor 64 (standje 2). Een kracht van 230 Newton (23 kg) op het eind van de slinger, resulteert in de krachtigste stand in een draaimoment van maar liefst 3.800 Nm. Ter indicatie: om dezelfde kracht te ontwikkelen met een kruissleutel en een verlengbuis, moet de laatste een lengte hebben van maar liefst 16,5 meter. Logisch dat je ervoor moet waken dat je met dat geweld de wielbouten niet afbreekt.

Over de kracht die je met het gereedschap kunt leveren, niets dan lof. Wel moet KS-Tools zijn producten in een betere staat afleveren, vindt Profi. Het vakblad vond dat het gereedschap tijdens de proef stroef draaide en besloot de sleutel open te schroeven en het binnenwerk te reinigen. Toen viel op dat het vet oud en vergomd was. Een teken dat deze krachtvermenigvuldigingssleutel al even op de plank had gelegen. Daarnaast lukte het door een flinke braam op de vierkante bus van het korte verlengstuk aanvankelijk ook niet om een dop op het verlengstuk te plaatsen. (Profi 2-2021)

Gerelateerde artikelen