Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

BlueBob 2.0 verwijdert onkruid uit bieten

De Duitse zaadveredelaar Strube schoffelt dit jaar voor het eerst in de suikerbieten met het tweede prototype van de BlueBob van de Franse fabrikant Naïo Technologies.

De BlueBob 2.0 is een autonome, elektrische zesrijïge machine die is voorzien van de navigatietechniek van Naïo en de detectietechniek van Strube. Het accupakket gaat volledig opgeladen acht uur lang mee. De capaciteit van de BlueBob 2.0 ligt tussen een halve hectare en een hectare per uur. De machine schoffelt tussen de rijen met statische schoffels, maar haalt ook in de rij het onkruid weg met cameragestuurde schoffeltechniek.

Onkruid bestrijden in vroeg stadium

De multispectrale camera’s herkennen het onkruid en leggen elke bietenplant vast. Dat gebeurt realtime en kan al in een vroeg groeistadium. Volgens de fabrikant kan de BlueBob 2.0 z’n werk doen vanaf het tweeblad stadium. De mechanische onkruidbestrijding kan vervolgens gebeuren tot de rijen gesloten zijn.

De autonome machine maakt gebruik van rtk-gps en volgt de rijpaden van de zaaimachine waarvan de route eveneens met rtk-gps is vastgelegd. Dat betekent ook dat de BlueBob 2.0 het eind van een rij herkent, zelfstandig keert en vervolgens aan de volgende rij begint.

Dino en Oz

Naïo Technologies is tien jaar geleden opgericht en heeft sindsdien meerdere autonome machines ontwikkeld. De kleine Naïo Oz en de grotere Dino. Daar komt nu, in samenwerking met Strube, de BlueBob bij. Naïo wordt in Nederland geïmporteerd door Abemec.

Gerelateerde artikelen