Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Precisielandbouw

Wiedrobot van Trabotyx in de maak

Trabotyx, een bedrijf uit ’s Hertogenbosch, bouwt een robot voor het wieden van onkruid in onder meer wortelen. Door een investering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij komt de introductie van de nieuwe wiedrobot snel dichterbij.

Trabotyx, een bedrijf uit ’s Hertogenbosch, bouwt een robot voor het wieden van onkruid in onder meer wortelen. Door een investering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) komt de introductie van de nieuwe wiedrobot snel dichterbij.

Trabotyx is een start-up van oprichter Tim Kreukniet. Hij vertelt in een persbericht van de ontwikkelingsmaatschappij dat de ambitie is om binnen vijf jaar een oplossing voor onkruidbestrijding te hebben die kan concurreren met bestrijdingsmiddelen. Dat moet gaan gebeuren met een wiedrobot waarvan de eerste versie deze zomer in Brabant getest gaat worden.

De precisielandbouwrobot moet autonoom onkruid gaan bestrijden en tegelijkertijd gewassen monitoren. Omdat het wieden van onkruid in biologische wortelen tijdrovend is, richt het bedrijf zich in eerste instantie op dat gewas. Maar, zo meldt de start-up, de zogeheten Trabotyx MVP kan later ook ingezet worden in andere gewassen en in de gangbare akkerbouw. Over de technische gegevens van de robot wordt nog niet gemeld. Het is de bedoeling dat de eerste MVP volgend jaar op de markt komt.

Gerelateerde artikelen