Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Robotica

Chinese autonomie op instapniveau

Een kleine, in China gebouwde robot kan boeren helpen bij het uitvoeren van tal van veld- en erfwerkzaamheden, zoals maaien, kunstmeststrooien en spuiten.

Het elektrische XAG R150-ATJ-platform stuurt als een Bobcat. Het heeft vierwielaandrijving en een draaicirkel van slechts 70 cm. De 48 volt lithiumbatterij houdt het minimaal een half uur vol. Verwisselen van de accu duurt 10 seconden en opladen duurt daarna 20 minuten. Dat betekent dat je met twee batterijen 24 uur per dag kunt werken – al betekent dat wel dat je ook ‘s nachts regelmatig de accu’s moet verwisselen.

Ingevoerde routes

De machine heeft een aantal modi. Zo is er een ‘volg-mij-modus’, maar de machine kan ook op basis van rtk-gps automatisch een route rijden. Tot slot is er een modus waarbij de robot ingevoerde routes volgt.

Kopers kunnen kiezen voor een bak (150 kg) of een spuittankje van 100 liter met roterende sproeiers. Deze sproeiers lijken meer ontwikkeld voor het desinfecteren van ruimtes. Een spuitboom voor op de machine is echter in ontwikkeling, net als maaidekken, zaai-units en kunstmeststrooiers. In Groot-Brittannië is de R150 te koop voor een vanafprijs van 20.000 pond (23.000 euro). (Farmers Weekly)

Foto: Youtube / Auto Spray Systems[/caption]