Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Nieuwe versie van Lemken Azurit tot twaalf rijen

Machinefabrikant Lemken heeft de precisiezaaimachine Azurit onder handen genomen. De machine gaat voortaan door het leven als Azurit 10 en is naast de bekende vier-, zes-, en achtrijige variant met een rijafstand van 70 tot 80 cm ook leverbaar in een zes- en twaalfrijige versie met een rijafstand van 50 cm.

De zaaikouters van Azurit 10 hebben een vorenvormer gekregen die ervoor moet zorgen dat het zaaigoed beter wordt afgelegd. De werpbuis heeft een verwisselbare inlaat die bij eventuele slijtage kan worden vervangen. Het zaaigoedportfolio van de nieuwe zaaimachine wordt ten opzichte van de gewassen die de vorige Azurit al kon zaaien uitgebreid met sojabonen en zonnebloemen. De Azurit 10 is voorzien van zogeheten automatische korrelverenkeling voor mais. Dat systeem moet de zaaikwaliteit in de gaten houden en waar nodig bijsturen. De verenkeling is ook leverbaar als retrofit voor bestaande Azurit zaaimachines. Lemken heeft de nieuwe zaaimachine ook voorzien van een bewakingssysteem dat de kunstmestgift controleert. Een verstopping in de kunstmestkouters wordt direct aan de chauffeur gemeld.

Microgranulaat

Voor een zo goed mogelijke start van de plantgroei heeft de Azurit 10 een doseerinrichting waarmee microgranulaat dichtbij het zaaigoed kan worden gebracht. De inrichting, MircoHub 5 genaamd, kan vooral goed van pas komen tijdens de zaai in een koud en droog voorjaar. Met de noviteit probeert Lemken in te spelen op de discussie over het gebruik van meststoffen. Nauwkeurigheid staat daarbij hoog in het vaandel. In het kader daarvan wordt de doseereenheid elektrisch aangedreven en wordt het granulaat pneumatisch naar de zaaivoor gebracht. Er kan tussen de 1 en 40 kilo meststof per hectare worden aangewend. De inhoud van de MicroHub bedraagt 200 liter.

Gerelateerde artikelen