Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

‘Wildgroei apps problematisch bij digitalisering landbouw’

Werkt een app niet goed samen met andere applicaties of achterliggende grotere informatiesystemen op een bedrijf, dan is het voordeel van het gemak snel weg. Dit zegt Sjaak Wolfert van de Wageningen Universiteit.

Werkt een app niet goed samen met andere applicaties of achterliggende grotere informatiesystemen op een bedrijf, dan is het voordeel van het gemak snel weg. Dat zegt Sjaak Wolfert van de Wageningen Universiteit.

De digitalisering staat centraal tijdens de vijfde editie van de Mansholtlezing in Brussel op 22 september dit jaar. De Mansholtlezingen worden georganiseerd door Wageningen University & Research voor het bespreken van het Europese beleid en de Europese vraagstukken in het domein voeding, landbouw en duurzame bestaansmiddelen.

Als grootste probleem in de digitalisering noemt Wolfert de fragmentatie. “We zien dat apps soms komen en gaan. Het is een uitdaging om duurzame business modellen te creëren. Daarnaast hebben we te maken met een groot verschil tussen de sectoren. Automatisering en robotisering in de kassen is bijvoorbeeld al ver gevorderd, maar in andere agrarische sectoren blijft het nog achter”, vertelt Wolfert. Een belangrijk punt dat op 22 september behandeld wordt, is het feit dat beleidsmakers zich moeten richten op het midden van het innovatieproject. Dat is waar toepassingen veelbelovend zijn en publieke financiers hun handen er vanaf trekken en private financiers nog teveel risico’s zien.

Verduurzaming

Digitalisering kan bijdragen aan een verdere verduurzaming van het voedselsysteem. Sensoren kunnen zaken waarnemen die mensen met het blote oog niet kunnen zien. Daarnaast kan de status van een proces snel worden gecontroleerd, waardoor op een vroeg moment ingegrepen kan worden. Bedrijven hebben behoefte aan een integrale ondersteuning van hun management. Past een app niet goed in het bestaande digitale netwerk, dan nemen de extra administratieve handelingen het over.

Gerelateerde artikelen