Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Litouwse hybride trekker met 400 pk

De Auga Groep, met 39.000 hectare één van de grootste voedselproducenten van Litouwen, heeft een hybride trekker gebouwd. De AUGA M1 heeft een vermogen van 294 kW (400 pk) en heeft een biomethaan-elektrisch brandstofsysteem.

Een verbrandingsmotor op biomethaan levert de energie die het opwekt direct aan de elektromotoren. Elk wiel wordt aangedreven door een elektromotor. De biomethaan is opgeslagen in gasflessen. Bij werkzaamheden, of tijdens transport, is geen hoog vermogen nodig. In dat geval slaat de trekker de opgewekte energie op in accu’s. Volgens de fabrikant kan de trekker op die manier 12 uur rijden. De biomethaan wordt meegenomen in gasflessen, omdat de infrastructuur en daarmee de beschikbaarheid nog niet voldoende is. De gasflessen, zes in totaal, kunnen via een ‘luik’ aan de achterzijde van de M1 verwisseld worden. Meer technische gegevens heeft de fabrikant nog niet prijs gegeven.

De Auga Groep, met het hoofdkantoor in de hoofdstad Vilnius, berekende drie jaar geleden dat 30 procent van de uitstoot van het bedrijf afkomstig was van het fossiele brandstoffen. “Er waren geen oplossingen voor”, vertelt Kęstutis Juščius. “Daarom hebben we het voortouw genomen bij het ontwikkelen van technieken voor een duurzame landbouw en de vervuiling uit de gehele voedselproductieketen te verlagen. Het eerste resultaat is de Auga M1.” (Foto’s: Augo / Youtube)