Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Mesttechniek

Kunstmest tussen rijen tot 20 cm diep

Op vakbeurs Agritechnica in februari 2022 wil machinefabrikant Rauch interesse peilen voor een machine die maïs, koolzaad, bieten en groenten die in rijen worden geteeld, voorziet van kunstmest dat om de rij tussen twee rijen wordt afgelegd op 10 tot 20 cm diepte.

Op vakbeurs Agritechnica in februari 2022 wil machinefabrikant Rauch interesse peilen voor een machine die maïs, koolzaad, bieten en groenten die in rijen worden geteeld, voorziet van kunstmest dat om de rij tussen twee rijen wordt afgelegd op 10 tot 20 cm diepte.

De Rauch Deepot is een pneumatische kunstmeststrooier die kunstmest ‘in depot’ legt, ver genoeg onder de bodem om verliezen in de vorm van ammoniak en lachgas te voorkomen alsook uitspoeling door hevige regen. Zo laat de fabrikant weten die zegt al zeven jaar met deze machine te experimenteren in Noord-Duitsland. In maïs werd 20 procent minder stikstofkunstmest aangewend en 8 procent meer geoogst. Kunstmest op vijf cm diep afleggen is volgens Rauch niet diep genoeg om kunstmest tegen weersinvloeden te beschermen.  

Rauch Multirate

Rauch nam de 2.000 liter grote zaadtank van de pneumatische Kuhn Megant die wordt gebouwd door Rauch als basis voor de Deepot 25.1. Er kan een opzetrand op die de tank tot 2.500 liter vergroot. De Deepot hangt in de driepunt, heeft ter hoogte van deze aanspanning twee in spoorbreedte verstelbare steunwielen en achter de bok een zware balk met daaraan vier of zes elementen met een parallellogram met hydraulische bodemdrukregeleing en stenenbeveiliging. Rauch noemt deze elementen de injectiescharen. De afstanden van de elementen is verstelbaar. Een snijschijf opent een smalle stook en wordt gevolgd door een tand met daarachter het kunstmesttoevoerkanaal met erboven de luchtafscheider. Twee schijven terzijde van de tand zorgen dat de kunstmest in losse bodem komt te liggen en twee diagonaal geplaatste rollen drukken de bodem weer dicht. De druk op de scharen kan hydraulisch tot 300 kg worden opgevoerd. De kunstmest kan op 10 tot 20 cm diep worden toegediend. De vier of mogelijk ook zes over de profielbalk verplaatsbare injectiescharen worden elk met een hydraulisch aangedreven nokkenrad voorzien van de juiste dosering kunstmest, het Multirate-systeem van Rauch. In de toekomst wil Rauch elk nokkenrad elektrisch gaan aandrijven met elektromotor in het nokkenrad waardoor elke kunstmestuitloop als sectie kan worde in- of uitgeschakeld. Deze doorontwikkelde Multirate zal wellicht ooit ook op de andere pneumatische kunstmeststrooiers van Rauch zijn terug te vinden.

Testresultaten

Rauch wil met de Deepot de kunstmest tussen twee rijen afleggen. Dat zou ook de wortelontwikkeling stimuleren meer om biomassa te vormen wat de gewassen droogtebestendiger maakt. Rauch zegt tot 60 procent meer wortelmassa te hebben waargenomen in proeven. De machine is op drie bedrijven getest. Er zijn rijsnelheden tot 15 km/h behaald. Bij 10 km/h kan 400 kg kunstmest per hectare worden aangewend. Volgens Rauch is 113 kW (150 pk) nodig voor de Deepot 25.1. Op de weg is het prototype niet breder dan 2,55 meter.

Zaadtank

De zaadtank van de Deepot 25.1 komt van de Kuhn Megant-zaaimachine.

Parallellogram

De injectiescharen zijn geconstrueerd als parallellogram. Met de cilinder worden de druk en de diepte ingesteld en is het element beveiligd tegen stenen in de grond.

Rauch Multirate

Per injectieschaar is er een nokkenrad dat voor de juiste dosering zorgt. De nokkenraden worden als geheel aangedreven met een hydromotor. In de toekomst wil Rauch elk rad met een eigen elektromotor aandrijven, zodat elk element als sectie kan worden afgesloten.

Transportstand

Opgeklapt is het prototype van de Rauch Deepot 25.1 niet breder dan 2,55 meter.

Gerelateerde artikelen