Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Nexat breedspoortrekker wint gouden Agritechnica medaille

De Agritechnica-organisatie kent een gouden innovatiemedaille toe aan de autonome Nexat breedspoortrekker van de Duitse fabrikant Kalverkamp. De machine rijdt op rijpaden. Het onbereden bed is 12 meter breed.

De Agritechnica-organisatie kent een gouden innovatiemedaille toe aan de autonome Nexat breedspoortrekker van de Duitse fabrikant Kalverkamp. De machine rijdt op rijpaden. Het onbereden bed is 12 meter breed.

Kalverkamp bouwde al eerder met Krone de stropelletiseermachine Premos 5000. De door het bedrijf ontworpen werktuigendrager lijkt sterk op de Gantry en de Asa-Lift Wide-Span machines. Net als die werktuigendragers kan de Nexat gebruikt worden voor het bewerken van de grond, het zaaien, gewasbescherming en het oogsten. Het bedrijf werkt daarvoor onder meer samen met het Zweedse Vaderstad, dat zaaimachines en grondbewerkingswerktuigen voor de trekker helpt ontwikkelen. Alle werktuigen worden in 12 meter brede machine gedragen. Volgens de fabrikant wordt 95 procent van het totale oppervlak van het perceel door gebruik te maken van rijpaden nooit bereden. Zoals bekend moet dat tot een hogere gewasopbrengst leiden.

Trekker op breed spoor

De Kalverkamp Nexat breedspoortrekker is voorzien van rupsen die tijdens transport 90 graden draaien.

Twee dieselmotoren

Grote verschil met de oude Gantry en de Wide-Span van Asa-Lift is dat de Nexat volledig autonoom kan werken. Dat neemt niet weg dat er voor de procesbewaking toch een cabine is gemonteerd die 270 graden kan draaien. Daardoor kun je toch met de machine over de weg rijden. De machine is niet voorzien van wielen maar van elektrisch aangedreven rupsen die voor het rijden over de weg 90 graden worden gedraaid. Momenteel leveren twee dieselmotoren, elk met een vermogen van 400 kW (545 pk) vermogen aan twee generatoren. Later hoopt de fabrikant de machine uit te rusten met brandstofcellen waardoor de dieselmotoren achterwege kunnen blijven.

Beddendorser

De Nexco maaidorsermodule hangt tussen de rupsen van de breedspoortrekker. De rotor heeft een lengte van 5,80 meter.

Paradigmaverschuiving

Voor de oogst van graan bedacht Kalverkamp de Nexco maaidorsermodule. Een axiaaldorssysteem met een capaciteit van 130 tot 200 ton per uur. De axiaalrotor heeft een lengte van 5,80 meter en is dwars op de rijrichting gemonteerd. Deze rotor verdeelt de gewasstroom in tweeën. Dat zou voor een twee keer zo grote dorscapaciteit moeten zorgen dan bij conventionele machines het geval is, aldus de fabrikant en de Agritechnica noviteitencommissie. Stro en kaf worden door twee hakselaars verdeelt, ook bij een maaibreedte van 14 meter. Op de machine wordt dan ook een bunker van 32 kuub gemonteerd, zodat in de meeste gevallen geen overlaadwagen nodig is. Dat elimineert extra bewegingen op het veld. De machine lost zijn graan dan ook op de kopakker. Met een loscapaciteit van 600 l/s duurt dat ongeveer een minuut. “De combinatie Nexat-Nexco geeft dus een geheel nieuwe dimensie aan dorsprestaties wanneer het draagvoertuig het hele jaar door wordt gebruikt. Het concept luidt een paradigmaverschuiving in de landbouw in en moet positief worden bekeken in termen van hulpbronneneconomie en ecologie”, aldus het juryrapport.

Machines wisselen

In de Nexat werktuigendrager passen verschillende modules, zoals een zaaimachine en een dorseenheid.

Gerelateerde artikelen