Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Negatief

Voor ik het door de waan van de dag dreig te vergeten: ik wens u een heel goed 2022. Dat het een jaar mag worden dat overloopt van geluk en voorspoed. Een jaar boordevol plezier en positiviteit. Een jaar van successen en saamhorigheid. Dat we de negativiteit laten voor wat zij is en zaken vinden die ons verbinden.

Voor ik het door de waan van de dag dreig te vergeten: ik wens u een heel goed 2022. Dat het een jaar mag worden dat overloopt van geluk en voorspoed. Een jaar boordevol plezier en positiviteit. Een jaar van successen en saamhorigheid. Dat we de negativiteit laten voor wat zij is en zaken vinden…

Daarbij helpt het niet dat het coronavirus ons allen op afstand houdt. Studieclub-bijeenkomsten gaan niet door. Vergaderingen van toeleveranciers worden geschrapt en beursbezoek zit er niet in. Een enkeling bezocht de Italiaanse Eima of de Belgische Interpom, maar dat was het dan ook wel. En dat terwijl een beurs de uitgelezen kans biedt mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën te horen en die te onderzoeken. De LandbouwMechanisatie-redactie keek dan ook uit naar Agritechnica.

De beurs had in november moeten plaatsvinden maar werd vanwege covid-19 uitgesteld tot eind februari 2022. Maar ook dat blijkt niet haalbaar. De beursorganisatie had fabrikanten al wel hun noviteitenlijstjes laten insturen, zodat een jury gouden en zilveren medailles kon toekennen aan de meest interessante vindingen. Dat lijstje kenmerkt zich door een groot aantal elektronische ontwikkelingen.

De enige gouden medaille gaat naar een machine die gebaseerd is op een vinding van David Dowler uit begin jaren zeventig. De Britse akkerbouwer bedacht en bouwde een trekker op breed spoor. Een aangepaste versie zou later zijn werk doen op het Britse onderzoeksinstituut Silsoe. Het grootste verschil is dat de Nexat – want zo heet hij – autonoom werkt en op rupsen rijdt. Zeker een interessant idee dat mogelijkheden biedt om de bodem te sparen. Maar laten we het ook niet groter maken dan het is. Je kunt je zelfs afvragen of de vinding een gouden medaille waard is. Want meer dan een doorontwikkeling van Dowlers idee is het niet. Of ben ik nu te negatief?

Gerelateerde artikelen