Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Gokken

Nee, een gokker ben ik niet. Toch zaaiden we de suikerbieten dit jaar erg vroeg. Dat is niet zo gek. Het was immers al vroeg droog en warm. Ook dit jaar kent weer een apart voorjaar, want nadat de bieten erin zaten, werd het koud en winters nat. Wie vroeg suikerbieten of uien zaaide, liep het risico dat de plantjes niet door de korst wilden komen. Als het niet is gelukt om die korst met bijvoorbeeld een wiedeg te breken, dan zal overzaaien hier en daar wel weer op het programma staan. Bij ons gelukkig niet. Soms moet je een risico durven nemen… Je poot of zaait, je verzorgt het gewas in het groeiseizoen zo goed als je kunt, maar je moet altijd maar afwachten of het goed komt.

Nee, een gokker ben ik niet. Toch zaaiden we de suikerbieten dit jaar erg vroeg. Dat is niet zo gek. Het was immers al vroeg droog en warm. Ook dit jaar kent weer een apart voorjaar, want nadat de bieten erin zaten, werd het koud en winters nat. Wie vroeg suikerbieten of uien zaaide, liep…

Mechanisatiebedrijf Agromec, onderdeel van het Duitse Baywa, nam eenzelfde risico. Het bedrijf heeft een elektrische trekker gebouwd op basis van een bestaande Fendt-trekker. De komende twee jaar hoopt het bedrijf er dertig te bouwen en te verkopen aan vooral aannemers die nu de milieuwinst kunnen verzilveren bij hun klanten. En daarna? Daarna ziet Agromec wel weer verder. Want ja, dan zou het wel eens gedaan kunnen zijn met de seriebouw van de 700 Vario Electric. Als geen ander weet deze landbouwmachine-importeur dat het op de muziek vooruitloopt. Het bedrijf kan razendsnel ingehaald worden door gerenommeerde trekkerfabrikanten die er nu nog voor kiezen om een generator aan een dieselmotor te  koppelen. Ook zij zullen het capaciteitsprobleem moeten oplossen, zoals Agromec dat vindingrijk deed, maar uiteindelijk zullen deze trekkerfabrikanten zelf deze nieuwe markt betreden. In de tussentijd mogen de kleine importeurs en mechanisatiebedrijven de markt openbreken. En met een beetje geluk houden ze er een paar centen aan over. Dat is de gok die zij durven te nemen.

Gerelateerde artikelen