Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Aardappelloof doden met vier Nucrop-machines

Vier Nederlandse loonbedrijven gaan dit seizoen elektrisch aardappelloof doden met twee 9 meter brede en twee 12 meter brede Nucrop-machines van de Duitse fabrikant Cropzone. Dat melden importeur Kamps de Wild en gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Nufarm. 

Vier Nederlandse loonbedrijven gaan dit seizoen elektrisch aardappelloof doden met twee 9 meter brede en twee 12 meter brede Nucrop-machines van de Duitse fabrikant Cropzone. Dat melden importeur Kamps de Wild en gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Nufarm. 

De vier loonbedrijven gaan met hun machines in zowel in poot-, friet, als consumptieaardappelen aan de slag. Ook zal het resultaat van de elektrische loofdoding te zien zijn op de Aardappeldemodag in Westmaas (ZH.). De vier loonbedrijven zijn Ploegmakers Groep in de Rips (NB.), Dick Klok Cultuurtechniek in Heenvliet (ZH.), Van Dun uit Rutten (Fl.) en Westra uit Franeker (Fr.). De bedrijven hebben de machine (290.000 euro voor de 12 meter brede variant) nog niet aangeschaft, ze huren haar.

Telers die hun loof elektrisch willen laten doden, moeten rekenen op een hectareprijs van 300 tot 350 euro per hectare. Dat is circa 100 tot 150 euro duurder dan doodspuiten van aardappelen met chemie in loonwerk. Maar uit onderzoek blijkt volgens Nufarm dat één behandeling met de Nucrop-machine voldoende is om het aardappelloof te doden. Verder is de oogst beter te plannen omdat het loof van pootaardappelen 12 dagen na behandeling gegarandeerd dood is. Een laatste plus is dat de behandeling het milieu niet belast. Toch is de behandeling in de biologische teelt nog niet toegestaan, omdat een Skal-erkenning voor de geleidingsvloeistof nog niet binnen is. 

De elektrische Nucrop-loofdodingsmachine is een uitvinding van de Duitse start-up Cropzone. De machine doodt het loof elektrisch met applicators die aan een soort spuitboom achter de machine hangen. Om het effect en de capaciteit te vergroten – en het benodigde vermogen te verlagen – hangt in de fronthef een spuitmachine die een speciale geleidende vloeistof van Nufarm (Volt Fuel) over het gewas spuit. Zonder deze speciale vloeistof in de fronttank, weigert de Nucrop-machine dienst. 

Hoewel er tot dusver geen vreemde bijwerkingen aan het licht zijn gekomen bij het elektrisch loof doden, wordt dit jaar specifiek onderzocht wat het effect van de behandeling is op de opkomst van de nateelt, op de maatsortering, de schimmelziekte phytophthora en bacterieziekte. Ook willen Kamps de Wild en Nufarm de machine inzetten voor onkruidbestrijding. Idee is dat daarvoor andere applicators aan de spuitboom gemonteerd moeten worden.