Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Zasso en Agxtend stappen in onkruidbestrijding in rijengewassen

Zasso en Agxtend presenteren de Xpower XPR Concept, een elektrische onkruidbestrijdingsmethode voor rijengewassen. Het systeem wordt momenteel getest in combinatiee met een Kongskilde Vibro Crop frame.

Zasso en Agxtend presenteren de Xpower XPR Concept, een elektrische onkruidbestrijdingsmethode voor rijengewassen. Het systeem wordt momenteel getest in combinatiee met een Kongskilde Vibro Crop frame.

In januari 2018 introduceert het Zwitserse bedrijf Zasso voor het eerst een methode voor elektrisch onkruidbeheer. Onder de naam Electroherb werden destijds de eerste tests uitgevoerd met een sleepcontact (pluspool) die stroom door de plant en wortels stuurt. Een tweede contact sloot de stroomkring. Door de stroom zou de celwand van de planten worden aangetast met uitdroging tot gevolg.  

Daags na de introductie van de Electroherb wordt bekend dat CNH Industrial, moederbedrijf van New Holland, Case IH en Steyr, een samenwerking aangaat met Zasso. Intussen zijn er uit die samenwerking meerdere bestrijdingsopties ontwikkeld. Een van de meest recente ontwikkelingen was te zien op AgroTechniek Holland, waar een Xpower-onkruidbestrijder aan een werktuigenarm was bevestigd. De arm werd gedragen door een trekker van New Holland. Met de combinatie is het mogelijk om onkruid langs wegen, op dijken of taluds te bestrijden.

En nu komt Zasso dus met een oplossing voor het bestrijden van onkruid in rijengewassen. De werkbreedte, of beter gezegd bestrijdingsbreedte, kan worden ingesteld van 20 tot 40 cm. De stroom komt uit een voedingseenheid die ook te gebruiken is met andere Xpower-oplossingen, waaronder de Xpower aan een werktuigenarm. De werking is ten opzichte van het eerste Zasso-wapenfeit niet veranderd. Door het ‘toedienen’ van stroom in de plant beschadigt de celwand, komt het celvocht vrij en droogt het onkruid tussen de rijen uit.

Zasso verwacht dat het XPR Concept in 2024 klaar is voor de praktijk.

Gerelateerde artikelen