Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Precisielandbouw

CNH Industrial toont met T4 Electric Power prototype een elektrische trekker

CNH Industrial onthulde deze week tijdens de Tech-Day in het Amerikaanse Phoenix, de New Holland T4 Electric Power. Een volledig elektrisch aangedreven trekker.

CNH Industrial onthulde deze week tijdens de Tech-Day in het Amerikaanse Phoenix, de New Holland T4 Electric Power. Een volledig elektrisch aangedreven trekker.

CNH Industrial ontwierp de trekker samen met Monarch Tractor. Een bedrijf in de Amerikaanse staat Californië, waarin CNH een aandeel heeft. De vierwielaangedreven trekker is voorzien van een batterij waarop de trekker een volledige dag zou moeten kunnen werken. Die batterij levert een vermogen dat gelijk is aan dat van een 120 pk trekker met een maximaal koppel van 440 Nm. Met een snellaadsysteem moet de batterij in een uur weer volledig opgeladen zijn. Hoewel onduidelijk is hoeveel vermogen het stopcontact levert, zegt CNH dat de trekker ook machines elektrisch kan aandrijven. Toch heeft de machine nog steeds een aftakas en hydraulische ventielen. Daarnaast is de trekker voorzien van stopcontacten waarop je een lasapparaat of een boormachine aan zou kunnen sluiten. En, zo laat CNH Industrial weten, de trekker kan meteen dienst als generator voor het geval er op het bedrijf even geen stroom is. Vanwege de elektrische aandrijving zou de trekker nog maar 10 procent van het geluid produceren als een gangbare T4 van New Holland.

Samenwerking

CNH Industrial heeft een samenwerking met Monarch Tractor. De T4 Electric Power is dan ook gebaseerd op de trekker die Monarch bouwt.

De T4 Electric Power is voorzien van sensoren en camera’s die het mogelijk moeten maken om de trekker autonoom te laten rijden. 360 graden camera’s zorgen ervoor dat de trekker obstakels kan ontwijken. De trekker is van een afstand te bedienen middels een app op de telefoon. Zo is het ook mogelijk om meerdere trekkers met elkaar te laten werken. De trekker herkent automatisch welke machine er achter de trekker hangt. Maar het is ook mogelijk om staand achter de trekker de trekker voor- en achteruit te laten rijden om een werktuig aan te koppelen.

CNH ziet vooral kleinere bedrijven als de doelgroep voor de elektrische trekker. De fabrikant denkt daarbij aan veehouders, gemengde bedrijven maar wijnboeren en de groensector. Volgens CNH gaat de trekker eind 2023 in productie. Eerst nog een enkel model, maar er volgen er meer. Hoewel het prototype de naam New Holland draagt zal het uiteindelijke productiemodel ook onder de naam Case-IH verkocht worden.

Sensoren

Verschillende sensoren op de New Holland T4 Electric Power moeten obstakels herkennen. Dat maakt de elektrische trekker ook autonoom.