Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bewaring

Sensoren geven inzicht in aardappelkwaliteit in bewaarcel

Tot de oogst zijn alle data bekend die van invloed zijn op de aardappelkwaliteit. Aardappelteler Ross Culberson ontwikkelde Cellar Insights, waarmee hij de partij in de bewaring kan volgen vanaf zijn telefoon.

Tot de oogst zijn alle data bekend die van invloed zijn op de aardappelkwaliteit. Aardappelteler Ross Culberson ontwikkelde Cellar Insights, waarmee hij de partij in de bewaring kan volgen vanaf zijn telefoon.

Rot en (bovenmatig) gewichtsverlies zijn de belangrijkste risico’s van aardappelen in oudere bewaarcellen. Om deze risico’s te beperken, bracht de Canadese aardappelteler Ross Culberson uit Carleton County (New Brunswick) in het verleden zeker twee keer per dag een bezoek aan zijn aardappelbewaring om de temperatuur en het kooldioxidegehalte van de partij te controleren. “Daarnaast ging ik ook altijd even naar binnen om met mijn neus de partij te controleren op rot.”

Blinde vlek

Niet precies weten wat er tijdens de bewaring gebeurt, ervoer Culberson als een blinde vlek in het productieproces, vertelt hij in het Canadese blad Spudsmart. Daarom ontwikkelde hij draadloze sensortechniek, zodat hij belangwekkende data via een app op zijn telefoon kan volgen. Met de techniek is volgens Culberson het gewichtsverlies in de bewaarperiode met gemiddeld 3 procent te beperken. Hij meldt dat nog lang niet alle telers in Canada beschikken over de moderne bewaarcellen waarbij de telers de partij op afstand kunnen monitoren.

Dit jaar begint Cellar Insights, het bedrijf dat Culberson heeft opgezet met Terry Sydoryk, met het bijhouden van de temperatuur, de vochtigheid en koolstofdioxidegehalte in de cel. Maar daar blijft het niet bij. “We doen voortdurend onderzoek”, vertelt Culberson. Op basis daarvan wordt besloten wat de volgende parameter zal zijn. “De focus ligt op beperking van de risico’s op bederf en gewichtsverlies.”

In bewaarseizoen 2023-2024 werkt Cellar Insights in een pilot samen met 25 aardappeltelers. Met die ervaring hoopt het bedrijf de monitoringstechnologie te verbeteren. Een jaar later zal de technologie verkocht worden in Canada en de Verenigde Staten. 

Bron: Spudsmart, October 23, 2023

Gerelateerde artikelen