Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Steyr presenteert waterstoftrekker

De Oostenrijkse trekkerfabrikant Steyr presenteert de FCtrac, een waterstoftrekker die de producent ontwikkeld heeft in samenwerking met de Universiteit van Wenen.

De Oostenrijkse trekkerfabrikant Steyr presenteert de FCtrac, een waterstoftrekker die de producent ontwikkeld heeft in samenwerking met de Universiteit van Wenen.

De basis van de waterstoftrekker is een Steyr 4140 Expert cvt. In plaats van de dieselmotor heeft de trekker nu een brandstofcel en een elektrisch aandrijfsysteem. De brandstoftank heeft plaats gemaakt voor de een accupakket. De FCtrac levert, zo meldt Steyr, een vermogen van 95 kW (130 pk). Dat komt overeen met de dieselvariant. Steyr kiest dus voor een andere aanpak dan zusterfabrikant New Holland. De blauwe trekkers zijn hybride en starten nog gewoon op een dieselmotor. De engineers bij Steyr in St. Valentin en de Universiteit van Wenen hebben gekozen voor een accupakket met een capaciteit van 14 kWh en een 400 volts elektrisch systeem.  

Hogere trekker

Op het dak van de FCtrac zijn vier tanks gemonteerd met een totaal volume van 310 liter. Omdat de tanks en de radiatoren op het dak zijn geplaatst is de trekker 42 cm hoger dan de normale 4140 Expert cvt. Door alle nieuwe componenten is het gewicht 20 procent toegenomen. De trekker weegt 7.250 kg. Als de tanks vol zijn, kan de Steyr een halve dag licht werk verrichten.

In het project wordt de waterstof geproduceerd uit houtsnippers die worden verwerkt in een warmtekrachtcentrale in de Oostenrijkse regio Karinthië. De snippers worden verwarmd tot 800 graden waardoor een gasmengsel ontstaat waaruit de waterstof wordt gewonnen. Voor op het boerenerf past een kleine waterstofinstallatie en een tankstation in een container.