Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
SKF
Favoriet

De invloed van weer en grond op lagers

In de agrarische sector hebben machines, en daarmee de lagers in de machines, te maken met vaak wisselende omstandigheden. Van lage tot hoge temperaturen, van droog tot nat en regelmatig veranderende bodemsoorten.

In de agrarische sector hebben machines, en daarmee de lagers in de machines, te maken met vaak wisselende omstandigheden. Van lage tot hoge temperaturen, van droog tot nat en regelmatig veranderende bodemsoorten.

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar lagers krijgen het gedurende het jaar zwaar te verduren. Door onder meer modder, water, stof, klei, (kunst)mest, ammoniak en gewasresten kan er onvoorziene schade ontstaan. En de steeds hogere werksnelheden waarmee de agrarische sector een hogere productiviteit behaalt zorgen voor hogere kantelkrachten en een hoger risico op stoten door stenen of andere voorwerpen. Ook schade als gevolg van schokbelastingen ligt op de loer. Door een plotselinge hevige kracht op een lager, kunnen er permanente inkepingen ontstaan en loopt het lager niet meer zoals het hoort en ontstaan er trillingen. Maar naast de omstandigheden tijdens het werk, kan ook stilstand tijdens de winter de oorzaak zijn van lagerschade. Bovendien is bezuinigen op smering, of het gebruik van het verkeerde vet, een belangrijke oorzaak van schade in het lager. Gebruik altijd een smering met de juiste viscositeit om te allen tijde contact van metaal op metaal te voorkomen. Het belangrijkste doel? Voorkomen van schade en daarmee stilstand van de machine. Tijd is immers geld.

Tijdens het ontwerpen van trekkers of werktuigen is het van belang om veel aandacht te besteden aan een van de belangrijkste onderdelen: het lager. Welke lagers er gebruikt moeten worden, is afhankelijk van de toepassingen en de omstandigheden waarin een machine aan het werk gaat. Gaat het bijvoorbeeld om een bemester, dan kan er een lager gekozen worden met een kunststof behuizing. Kunststof kan immers beter tegen de invloed van ammoniak dan een stalen lager. Het ontwerp van een machine is een van de facetten die van grote invloed zijn op de levensduur. Ofwel: je bouwt een machine die zonder problemen veel draaiuren kan maken, of een machine die telkens uitvalt. Een van de hulpmiddelen die van pas kunnen komen in het ontwerpproces, is een simulatieprogramma waarin een model kan worden gebouwd inclusief alle lageropstellingen. Op die manier zie je of je ontwerp goed is, of dat er nog iets veranderd moet worden.

Een andere belangrijke rol bij het beschermen van het lager wordt vervuld door een goede afdichting. Een afdichting moet de reeds genoemde verschillende omstandigheden aankunnen. Zand, klei, kiezelstenen, oogstresten, ammoniak en vocht. Welke omstandigheden dan ook, niets mag het lager binnendringen. Het devies luidt: kies het juiste lager met de juiste afdichting die geschikt is voor de beoogde toepassing.