Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
SKF
Favoriet

Goed onderhoud aan lagers is het halve werk

Er zijn weinig sectoren die veeleisender zijn voor lagers dan de landbouwsector. Machines worden onder wisselende omstandigheden en variërende belastingen ingezet. Belangrijker nog, ze kunnen tijdens het zaai- en oogstseizoen absoluut niet gemist worden. Met goed onderhoud kun je dit voorkomen.

Er zijn weinig sectoren die veeleisender zijn voor lagers dan de landbouwsector. Machines worden onder wisselende omstandigheden en variërende belastingen ingezet. Belangrijker nog, ze kunnen tijdens het zaai- en oogstseizoen absoluut niet gemist worden. Met goed onderhoud kun je dit voorkomen.

Midden in het seizoen is er niets vervelender dan een stilstaande machine als gevolg van een defect. In de meeste gevallen is dit te voorkomen door periodieke inspectie van de draaiende delen. En aangezien lagers het hart vormen van draaiende delen in een landbouwmachine is het uitvoeren van onderhoud en de manier waarop dat gebeurt van groot belang. Met behulp van de juiste instrumenten zoals een laserthermometer kan de temperatuur van de draaiende delen in de gaten gehouden worden en wordt oververhitting -of erger- voorkomen. Bovendien is het meten op afstand een stuk veiliger. Zeker zo belangrijk is de controle en het tijdig vervangen van koppelingen, aandrijfriemen, riemschijven en aandrijfkettingen en bijbehorende kettingwielen.

Het juiste gereedschap

Goed onderhoud begint bij het tijdig vervangen van de lagers en aandrijving. Het gebruik van het juiste gereedschap voor lagermontage is een kleine moeite, maar zorgt voor een aanzienlijke verlenging van de levensduur van het lager en daarmee de beschikbaarheid van de machine. Een slagbussenset of lagerverwarmer is een aanrader voor elke werkplaats, maar in het bijzonder voor onderhoud aan agrarische machines. Vaak wordt in de praktijk een lager met een hamer gemonteerd. Daarmee wordt de levensduur al voor de eerste omwenteling verkort. Met passend gereedschap en het gebruik van de juiste handschoenen kunnen ook onveilige situaties worden voorkomen.

Kettingwielen en riemschijven worden bij voorkeur met laser uitgelijnd en met de juiste gereedschappen op spanning gebracht. Ook hierbij geldt dat onzorgvuldige montage zal zorgen voor snelle slijtage en fors oplopende kosten.

Smeermiddel is essentieel

Smering is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw landbouwmachine. Het is niet voor niets dat de meeste open lagers falen door verkeerd vet of de gekozen smeermethode. De keuze voor de juiste smeermiddelen en smeergereedschappen is daarbij essentieel. Denk ook aan een smeerplan waarin smeermiddelen, smeergereedschap, frequentie en smeerhoeveelheid zijn vastgelegd. In sommige gevallen is het gebruik van een automatisch smeersysteem aan te bevelen omdat daarmee de smering automatisch wordt verzorgd en de kans op menselijke fouten wordt uitgesloten. In veel andere gevallen voldoet een speciaal voor de landbouw ontwikkeld accu aangedreven vetpistool.

Ondanks de verscheidenheid aan mogelijkheden tot automatisering moeten veel onderhoudswerkzaamheden in de landbouw handmatig worden uitgevoerd. SKF helpt uw kennis over goed onderhoud op een hoger plan te brengen. Dit doet SKF door trainingen en een compleet productenassortiment voor de agri-sector.

Gerelateerde artikelen