Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
SKF
Favoriet

Grotere betrouwbaarheid en lagere TCO: lagers met lange levensduur

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een lager kunnen beïnvloeden. Denk aan het ontwerp, de gebruikte materialen, de toepassing, de montage en de omgeving. Het juiste lager voor de juiste toepassing kiezen, verlaagt de total cost of ownership.

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een lager kunnen beïnvloeden. Denk aan het ontwerp, de gebruikte materialen, de toepassing, de montage en de omgeving. Het juiste lager voor de juiste toepassing kiezen, verlaagt de total cost of ownership.

Als toonaangevende speler op de lagermarkt heeft SKF veel verschillende lagertypes- en ontwerpen. De lagers zijn gemaakt voor een eenvoudige montage en een lange levensduur. Door de technische focus van de Research & Development afdelingen wordt er constant gewerkt aan het uitbreiden en verbeteren van het productgamma. Daardoor zijn er voor elke toepassing in de agrarische sector verschillende lageropties. Bij de ontwikkeling hiervan is de kwaliteit van het eindproduct het belangrijkste.Hoewel de lagers van SKF niet de goedkoopste zijn, is de total cost of ownership zeker niet hoger dan bij lagers van andere partijen. Dat komt door de langere levensduur. De investering is over een langere periode uit te smeren. Bovendien worden de lagers niet uitgerust met zaken die overbodig zijn. Wat er voor een bepaalde toepassing niet nodig is, wordt weggelaten. Door de hogere betrouwbaarheid van het lager zijn er daarnaast ook minder ongeplande stops en kunnen de onderhoudsintervallen worden vergroot.

Welke rol speelt de lagerafdichting?

Om de optimale levensduur van een lager te benutten, is de keuze voor het juiste lager de eerste vereiste. Zo zal een lager dat ontworpen is voor een transportband in een schone omgeving, een kortere tijd meegaan in een toepassing waarbij er kans is op een hoge mate van vervuiling door grond, ammoniak of gewasresten. Een grote rol daarin is weggelegd voor de lagerafdichtingen, een van de meest belangrijke aspecten voor een verlenging van de levensduur. Door een goede afdichting kunnen stof, verontreiniging en vocht niet doordringen tot de roloppervlakken in een lager. Daarom besteedt SKF veel aandacht aan functionele afdichtingsontwerpen die vervolgens uitvoerig getest worden in eigen laboratoria. Voorbeelden hiervan zijn de Mudblock- en Agri Hub afdichtingen voor gebruik in de grondbewerking en de MUD11 afdichting specifiek voor trekkertoepassingen.

Invloed op de levensduur

Machinefabrikanten in de agrarische sector voeren uitgebreide veldtests uit. De aanbevelingen die daaruit voortvloeien, neemt SKF mee in de ontwikkelingen van nieuwe lagers en het verbeteren van het bestaande lagerassortiment. De eindgebruiker, of het mechanisatiebedrijf dat onderhoud uitvoert, heeft daarnaast zelf invloed op het behalen van de optimale levensduur van het lager. Als het onderhoud bijvoorbeeld het opnieuw smeren van lagers vereist, dan moet de smeernippel worden schoongemaakt om te voorkomen dat er met het smeervet vuil in het lager terecht komt. Een van de valkuilen is het schoonmaken van een machine of trekker met een hogedrukreiniger. Dat kan, maar de straal mag niet rechtstreeks op lagers worden gericht. Water onder hoge druk kan mogelijk schade aan afdichtingen veroorzaken waardoor vuil vrij spel krijgt in het lager.

Gerelateerde artikelen