Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
SKF
Favoriet

Hoe selecteer je de juiste lagers voor elke machine?

Machinebouwers hebben veel kennis over hun producten, de application engineers van SKF hebben op hun beurt veel kennis en ervaring op het gebied van rotating equipment. In goed overleg kunnen de juiste producten worden geselecteerd die nodig zijn om de maximale levensduur van de lagers, en dus de machine, te behalen.

Machinebouwers hebben veel kennis over hun producten, de application engineers van SKF hebben op hun beurt veel kennis en ervaring op het gebied van rotating equipment. In goed overleg kunnen de juiste producten worden geselecteerd die nodig zijn om de maximale levensduur van de lagers, en dus de machine, te behalen.

Uitdagingen voor de OEM

Bij het ontwerpen van agri-machines moet rekening worden gehouden met de toepassing waarin deze gaan functioneren en de daarmee gepaard gaande eisen. Selectie van de juiste lagers is daarbij van groot belang.

Een van de uitdagingen voor een machinefabrikant is de smering van een lager. Gebruikers van de machines maken vaak de fout om te smeren met een onjuiste hoeveelheid, ofwel te veel of te weinig smeermiddel. Ook het belang van de smeerinterval wordt wel eens onderschat. Om te voorkomen dat deze fouten worden gemaakt, zijn er lagers die gedurende de volledige levensduur helemaal niet meer nagesmeerd hoeven te worden.

Ook de functie van een goed werkende lagerafdichting wordt wel eens onderschat. Een afdichting houdt het smeermiddel binnen en vuil of vocht wordt buiten het lager gehouden.

Advies van de Application Engineer

Degenen die kunnen helpen bij het selecteren van de juiste lagers zijn Application Engineers. Op basis van alle eisen en wensen, selecteren zij de juiste oplossing voor roterende apparatuur met de daarbij horende montage- en onderhoudsinstructies.

In eerste instantie zal de Application Engineer proberen vanuit het standaard leveringsprogramma het juiste product te selecteren. Is dat niet mogelijk, dan kunnen de Application Engineers van SKF een klantspecifiek product ontwikkelen. De rol van de engineers is dus enorm belangrijk, te meer omdat een machinebouwer een betrouwbaar product op de markt wil brengen.

Klantspecifieke ondersteuning

Afhankelijk van de uitdagingen van de machinebouwer zal een Application Engineer gericht met oplossingen komen. Dit kan gaan over de selectie van het juiste lager, vet of afdichting, met als doel een langere levensduur van het lager en daarmee de werking van de hele machine..  

In de agrarische markt heeft SKF goede ervaring met complete lagerunits. Een dergelijke unit bestaat uit een lagerhuis inclusief lager, smeermiddel en afdichtingen en is zeer eenvoudig te monteren. Behalve dat het bespaart op montagekosten is er de garantie op een optimale werking van lager, afdichting en vet.

Lagersimulatiesoftware

Naast advies van een Application Engineer biedt SKF diverse tools om de keuze voor het juiste lager te vergemakkelijken. Een daarvan, is Simpro Quick, lagersimulatiesoftware dieontwikkeld is om snel het ontwerp en de prestaties in het veld van lageropstellingen te evalueren, gebaseerd op relevante toepassingseisen en omstandigheden. De tool heeft tot doel om de OEM te voorzien van meer kennis over engineering en autonomie zodat het ontwerpproces versneld kan worden en de lagerkeuze geoptimaliseerd.

Als je vragen hebt of meer informatie wilt, neem dan contact met ons op. Laat ons weten wat jouw uitdagingen zijn en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Gerelateerde artikelen