Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Kverneland
Favoriet

Kverneland rister No. 38 “EvoTwist”

Kverneland staat wereldwijd bekend om zijn grote ploegprestaties. De enorme ervaring [die teruggaat tot 1879] en de constante focus op de beste ploegresultaten hebben geleid tot een uitgebreide reeks ploegdelen, aangepast aan alle bodemomstandigheden en tractorbanden. Kverneland rister 38, EvoTwist, is ontworpen als “de allrounder”.

Efficiënt ploegen, diep tot ondiep, zelfs met brede tractorbanden

26.10.2021 Klepp, Noorwegen

Rister 38 ‘EvoTwist’: diep tot ondiep ploegen

Kverneland staat wereldwijd bekend om zijn grote ploegprestaties. De enorme ervaring [die teruggaat tot 1879] en de constante focus op de beste ploegresultaten hebben geleid tot een uitgebreide reeks ploegdelen, aangepast aan alle bodemomstandigheden en tractorbanden. Kverneland rister 38, EvoTwist, is ontworpen als “de allrounder”.

Een veelzijdige ploegpunt

De bodemstructuur en -omstandigheden verschillen vaak van veld tot veld, van seizoen tot seizoen, en soms zelfs binnen hetzelfde veld. Gewassen rouleren en vragen om een andere aanpak tijdens het ploegen. De EvoTwist biedt de mogelijkheid om met dezelfde ploeg zowel diep als ondiep te ploegen. Bovendien bevordert het jaarlijks aanpassen van de ploegdiepte een goede bodemstructuur, doordat bijvoorbeeld het ontstaan van ploegzolen wordt voorkomen (de zool kan ook worden voorkomen door gebruik te maken van de Kverneland Eco-schaar). De bodem wordt dus verzorgd.  

De Kverneland EvoTwist is ontworpen voor goede ploegprestaties van 12-35 cm diep.

Aangepast aan de moderne landbouw

Professionele landbouw vereist de juiste uitrusting. Tractoren zijn groter en banden worden breder. Veel agrariërs gebruiken 710 mm banden. Een brede open voor is nodig om hiermee te kunnen ploegen. De lange EvoTwist creëert de noodzakelijke brede voor, om een correcte inwerking van de gewasresten te verzekeren.

Kverneland rister No. 38 ‘EvoTwist’

De Kverneland EvoTwist [38] combineert de prestaties van het voormalige Twister rister [28] en rister 9.

Met rister 9 kan tot 35 cm diep worden geploegd, maar de EvoTwist creëert hierbij een grote open voor, en is dus ideaal bij brede banden. De EvoTwist heeft dezelfde eigenschappen als de populaire Twister, die speciaal is ontworpen voor trekkers met brede banden. De EvoTwist houdt de ploegsnede beter vast dan de Twister. Beide risters leveren dezelfde ploegkwaliteit bij ondiep ploegen.

Efficiënt keren

De verscheidenheid van grondsoorten en gewassen kan een reden zijn om van type rister te veranderen om zo de beste ploegresultaten te realiseren; maar in de meeste gevallen wordt toch voor een universeel rister gekozen. De EvoTwist is een universeel rister. Zijn ploegprestaties hebben de meeste Kverneland-ploegers overtuigd om ervoor te kiezen.

Per Arne Salvesen, senior Productspecialist bij Kverneland Klepp (Noorwegen) herinnert ons eraan dat “Kverneland de grootste ploegfabrikant ter wereld is, en aangezien de EvoTwist inmiddels op de meeste Kverneland ploegen wordt gemonteerd is het daarom wellicht het meest verkochte rister in Europa”. De EvoTwist is ontworpen naar het voorbeeld van de succesvolle Twister.

Om het land voor te bereiden op suikerbieten en aardappelen “hebben we de mogelijkheid om on-land te ploegen, maar er zijn ook situaties waarin de omstandigheden voorschrijven dat we in de voor moeten ploegen voor een betere grip. Daarnaast zouden brede banden de vorige voor kunnen vastrijden. De grotere risters”, d.w.z .EvoTwist, “losten dit probleem onmiddellijk op. De kwaliteit van ons ploegwerk is opnieuw van topniveau,” zegt Bob, die samenwerkt met zijn broer Philip, het familiebedrijf van 1.980 hectare, het in North Walsham gevestigde FJ Clabon and Partners op Rookery Farm, UK.

Kverneland EvoTwist biedt de beste resultaten op middelzware tot zware gronden. Ook in het laatste geval is de grond volledig gekeerd en zijn alle stoppels en onkruid ondergewerkt voor een snelle afbraak van gewasresten.

Zuinig

Het EvoTwist rister is uiteraard economisch. Bovendien profiteert dit rister van dezelfde Kverneland staaltechnologie als alle andere Kverneland risters. Hierdoor wordt een lage slijtage gegarandeerd: 12 uur carburatieprocessen die de specifieke Kverneland stalen buitenlaag creëren die zo hard is als glas. Lage slijtage leidt tot kostenbesparingen en minder stilstand. Aandacht voor details is ook belangrijk. Kverneland risters hebben een lage vermogensbehoefte en een laag brandstofverbruik dankzij hun ontwerp. De Kverneland ploeg is ontworpen om vlak werk te leveren, met een gelijkmatige voor en om de kering te optimaliseren. 

De Hogeschool van Keulen (2014) en Wilmsmann (Universiteit van Hohenheim, 2013) hebben de vermogensbehoefte van een Kverneland-ploeg vergeleken met het equivalent van 2 andere merken. De trekkrachtmetingen op 20 cm en 30 cm diepte op de 2e en 3e schaar geven duidelijke resultaten: de Kverneland ploeg vraagt de laagste trekkrachten op elke werkdiepte.
BA-scriptie: Vergelijking van verschillende risters met betrekking tot vermogensbehoefte en ploegwerk.
De studie van de Hogeschool van Keulen uit 2014 toont aan dat de Kverneland-ploeg 19% tot 28% minder brandstof nodig heeft dan de concurrentie. Er is gekozen voor Kverneland EvoTwist en gelijkwaardige risters van de concurrentie.

De EvoTwist volgt dezelfde logica: het is immers gebaseerd op de Twister. Door dieper te ploegen zijn de trekkrachten groter dan bij ondiep ploegen, maar ze blijven kleiner dan bij de concurrentie. Minder diepgang, minder brandstofverbruik, minder kosten.

Voordelen van diep en ondiep kunnen ploegen

Ondiep ploegen is populair, maar niet in alle omstandigheden mogelijk. Diep ploegen blijft een efficiënte mechanische bewerking (vrij van chemische middelen) om onkruid zoals akkerdistel (Cirsium Arvense) te bestrijden en is hierbij minder afhankelijk van de vlakheid van het veld, die vaak door spuitsporen en sporen van de oogst wordt beïnvloedt. Diep ploegen ploegt efficiënt de lange resten en diepe wortels van wintergewassen en maximaliseert extra organische stof.

Kverneland blijft innoveren ten voordele van de landbouwgemeenschap met de EvoTwist, het rister dat geschikt is voor elke grondsoort en elke ploegdiepte.

Gerelateerde artikelen