Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
SKF
Favoriet

Voorkom lagerschade door juiste smering

Door het gebruik van het juiste smeermiddel in de juiste hoeveelheid gaan lagers, en daarmee ook machines, langer mee. SKF levert voorgesmeerde lagers waarmee een OEM direct aan de slag kan.

Door het gebruik van het juiste smeermiddel in de juiste hoeveelheid gaan lagers, en daarmee ook machines, langer mee. SKF levert voorgesmeerde lagers waarmee een OEM direct aan de slag kan.

Een smeermiddel in een lager vervult een aantal belangrijke functies. Zo scheidt het roloppervlakken met een vetfilm waarmee interne slijtage wordt geminimaliseerd. Daarnaast smeert het de afdichtingslip en bovendien helpt het corrosie of verontreiniging door kleine deeltjes te minimaliseren. Om alle functies goed te kunnen vervullen, gebruikt SKF multifunctionele smeermiddelen. Die smeringen hebben een breed temperatuurbereik en kunnen ingezet worden bij lagers voor verschillende toepassingen.

Extra barrière tegen vuil

De meeste SKF lagers voor agrarische toepassingen hebben in vergelijking met lagers voor bijvoorbeeld elektromotoren een dubbele hoeveelheid smeermiddel. Dat is mogelijk omdat in de agrarische sector de rotatiesnelheden van de lagers relatief laag zijn. Een dubbele hoeveelheid smeermiddel zorgt namelijk voor hoge viscositeit (stroperigheid) waardoor een lager goed blijft presteren bij een hoge belasting, een lage rotatiesnelheid en hoge temperaturen. Bijkomend voordeel is dat de dubbele hoeveelheid extra bescherming biedt tegen vocht of vervuiling door bijvoorbeeld grond, fijnstof of gewasresten. Door de grotere hoeveelheid smeermiddel in combinatie met de specifiek voor agrarische toepassingen ontworpen afdichtingen van SKF, ontstaat een tweede barrière tegen verontreinigingen. En om de kans op verontreiniging nog verder te verkleinen, past SKF een afdichting toe met drie afdichtingslippen.

Voor OEM’s is het gebruik van lagers die al voorzien zijn van een smeermiddel een uitkomst. In dat geval hoeft een lager nooit nagesmeerd te worden. Wordt er gekozen voor een lager die wel nagesmeerd moet worden, dan is het aan de eindgebruiker daar zorg voor te dragen. Belangrijk is dat de lagers van bijvoorbeeld trekkers, oogstmachines of zaaimachines nagesmeerd worden voordat ze de winterstalling ingaan. Om het verse smeermiddel te verdelen, dien je het lager een paar keer te draaien. Daardoor ontstaat er een nieuwe vetlaag op de roloppervlakken waardoor corrosie wordt voorkomen. Denk bij het smeren aan het reinigen van de smeernippels. Dat voorkomt indringing van vuil in het lager. (Ga naar SKF Lubeselect: https://www.skf.com/group/support/engineering-tools/lubeselect-for-skf-greases ). Zorg er ook voor dat je een smeermiddel van de juiste dikte gebruikt. Doe je dat niet, dan bestaat het risico dat bij het mengen van twee verschillende smeermiddelen verzachting van het middel optreedt waar het minder goed werkt.

Voor het nasmeren van lagers zijn er verschillende methodes. Dat kan zowel manueel als met een automatisch smeersysteem. In het productgamma van SKF zijn alle benodigde gereedschappen voor het smeren van lagers te vinden.

Gerelateerde artikelen