Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2021 – 9


Nummer 09
Jaargang 72

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2021 – 9)

afbeelding

VIDEO | De tweede dag van Zomertour 2024

12-07-2024 | 2 minuten Chris Vlaanderen

Redacteuren Jasper Lentz en Chris Vlaanderen zijn op roadtrip met een Deutz-Fahr 8280 TTV door Nederland. Op dag 2 laat farmvlogger Jilles Boer zijn machines zien, bezoeken de redacteuren de fabriek van Zonderland, ontdekken ze de geschiedenis van Abe Gerlsma in het Fries LandbouwMuseum en nemen ze een kijkje bij Homburg.

afbeelding

Claas Cemos weet het beter

01-10-2021 | 4 minuten Albert van der Horst

De Cemos-chauffeursassistentiesoftware voor Claas-trekkers kan de prestaties van een ervaren chauffeur aanscherpen, blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut DLG. Maar hoe dan? Zeven vragen over Cemos.

afbeelding

‘Ploeg gaat comeback maken op Duitse akkers’

01-10-2021 | 2 minuten Albert van der Horst

De rol van de ploeg is nog lang niet uitgespeeld op Duitse akkers. Sterker nog, door het afnemend aantal middelen zal het belang van dit werktuig de komende jaren alleen maar toenemen. Dat voorspelt Getreidemagazin, het Duitse vakblad voor de graanteelt.

afbeelding

Filters en SCR schonen oude machines op – Opfrisbeurt

27-09-2021 | 5 minuten Chris Vlaanderen

Door een roetfilter en een SCR-systeem op je oude trekker of zelfrijder te laten bouwen, reduceer je de roet- en stikstofuitstoot flink. Voor deze techniek moet je wel diep in de buidel tasten.

afbeelding

Waterstof krijgt vaste voet aan de grond – Waterstofwereld in wording

24-09-2021 | 7 minuten Chris Vlaanderen

Het gebruik van waterstof in de akkerbouw wordt steeds realistischer. Het aantal tankstations neemt toe, net als het aantal waterstofvoertuigen. De Arnhemse fabrikant H2Trac heeft inmiddels een eerste waterstoftrekker verkocht.

afbeelding

Rema Envimaxx 400LT – Trekken en snijden

14-09-2021 | 8 minuten Redactie

Met het verdwijnen van het loofdodingsmiddel Reglone staat looftrekken opnieuw in de belangstelling. Vier jaar geleden moderniseerde Rema Machines het 70 jaar oude looftrekconcept.

afbeelding

Valtra T195 Active – Voor ’t gemak

13-09-2021 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

Valtra is hard op weg alle series op te waarderen. Ook de T-serie is toe aan een nieuwe generatie. Het onderscheid met de vorige modellen is echter niet zo groot als je wellicht zou verwachten.

afbeelding

Betrouwbaar, maar vooras is zwak punt – Steyr 6100 CVT

10-09-2021 | 8 minuten Gertjan Zevenbergen

Begin 2012 testte LandbouwMechanisatie de Steyr 6145 CVT. Nog steeds een roodwitte trekker, maar met flink meer CNH-invloeden dan voorheen.

afbeelding

Eigen molentje

09-09-2021 | 4 minuten Redactie

Akkerbouwers gebruiken vooral zonnepanelen voor kleinschalige energieproductie. Maar in veel provincies blijken windmolens een goed alternatief te zijn voor of een welkome aanvulling op zonnepanelen.

afbeelding

Het wordt tijd

03-09-2021 | 2 minuten Gertjan Zevenbergen

De waterstofprojecten buitelen over elkaar heen. Ik lees over een mega-waterstofproject in de Eemshaven, het maken van waterstof op de Noordzee, miljoenen kostende onderzoeken in de haven van Hamburg en over nieuwe waterstoffabrieken in China. Het is maar een greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen tijd. Waterstof is hot. En dat wordt tijd. Ook […]

afbeelding

Amazone KE 3002 Ultra – Tandje erbij

03-09-2021 | 5 minuten Albert van der Horst

In navolging van andere fabrikanten heeft de nieuwe kopeg van Amazone twaalf in plaats van tien rotoren. Dat maakt de machine korter. Dat is vooral interessant in combinatie met een opbouwzaaimachine.

afbeelding

Afstelling schoffelmachine nog altijd cruciaal – Op het randje

01-09-2021 | 4 minuten Gertjan Zevenbergen

Camera’s maken het nauwkeurig schoffelen mogelijk. Ze blijken de rij goed te kunnen vinden. Maar wie het onkruid dicht op de rij wil verwijderen, moet ook aandacht besteden aan de afstelling van de schoffelbalk. Een goede afstelling maakt of breekt het resultaat.