Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2022 – 11


Nummer 11
Jaargang 73

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2022 – 11)

afbeelding

VIDEO | De derde dag van Zomertour 2024

19-07-2024 | 1 minuut Chris Vlaanderen

Redacteuren Jasper Lentz en Chris Vlaanderen zijn op roadtrip met een Deutz-Fahr 8280 TTV door Nederland. Op de derde dag bekijken de redacteuren de machines van akkerbouwfamilie Pollema, rijden ze veel kilometers door Groningen, ontdekken ze hoe Hempflax vezelhennep verwerkt en slapen ze bij Stevens Loonwerk.

afbeelding

Terug naar de roots

02-12-2022 | 3 minuten Redactie

Peen wordt steeds vaker geoogst met een zelfrijdende klembandrooier. Hoe haalt deze machine de peen uit de grond en hoe reinigt zij het product, zonder beschadigingen? Een rondje door de machine.

afbeelding

Mensenwerk

01-12-2022 | 5 minuten Redactie

Waar gebouwd wordt, worden fouten gemaakt. Ook na de oplevering kunnen er bouwfouten aan het licht komen, die hersteld moeten worden. Maak daarom goede schriftelijke afspraken met de aannemer en vraag een deskundige om de (herstel)voorstellen van de aannemer te beoordelen.

afbeelding

MSR Crown Crusher – Loof pletten

30-11-2022 | 3 minuten Jasper Lentz

Met getande schijven het aardappelloof op de rug rafelig afknippen en vervolgens het loof tussen de ruggen achterlaten. MSR Plant Technology uit Denemarken heeft met de Crown Crusher een alternatief voor de looftrekker en -klapper ontwikkeld. 

afbeelding

Moore Uni-drill – Engelse eenvoud

28-11-2022 | 1 minuut Jasper Lentz

In het Engelse graafschap Lincolnshire bouwt machinefabrikant Moore de pneumatische Uni-drill-zaaimachines. Door een samenwerking tussen Ben Schuitert Agrotechniek uit Markelo (Ov.) en Martin Heerema van Agri Bio Solutions uit Groningen is de eerste Moore Uni-drill nu in Nederland te zien.

afbeelding

SU-Tech Doorvalmat uienlader – Onkruidzever

25-11-2022 | 6 minuten Albert van der Horst

SU-Tech heeft een uienlader ontwikkeld met een doorvalmat. De machine is interessant in gebieden met een hoge onkruiddruk. En dat worden er volgens de fabrikant steeds meer nu de druk op het middelenpakket toeneemt.

afbeelding

Agxeed Agbot 2.055W4 – Met wielen

24-11-2022 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

Het Nederlandse Agxeed verraste twee jaar geleden met een rupsrobot. Nu komt de fabrikant met een autonome trekker op wielen. De Agbot 2.055W4 is vooral bedoeld voor verzorgingswerk.

afbeelding

Beursstress – Sima en Eima

23-11-2022 | 8 minuten Jasper Lentz

November is van huis uit de maand van de landbouwmachinebeurzen. Zeker nu de Franse Sima is verplaatst van februari naar november wordt het Europese beurzenlandschap druk. En dat is vooral lastig voor de grote fabrikanten.

afbeelding

Fendt 211 Vario – Benjamin

22-11-2022 | 9 minuten Frank Rijnsburger

Fendts kleinste Vario werd in 2020 volledig vernieuwd en kreeg als één van de eerste Fendt-series het One-bedieningsconcept. Geen uitgeklede versie dus, maar een superdeluxe compacte trekker met een fijne driecilinder.

afbeelding

Kuhn Vari-Master L OL – Spotten met natuurwet

15-11-2022 | 8 minuten Albert van der Horst

Kuhn claimt dat je zonder wringen met een vierscharige Vari-Master L-ploeg bovenover kunt ploegen. LandbouwMechanisatie is niet de enige die overtuigd moest worden.

afbeelding

Väderstad Proceed – Exact graan zaaien

11-11-2022 | 3 minuten Albert van der Horst

De Proceed van Väderstad is een precisiezaaimachine waarmee je een groot aantal gewassen kunt zaaien. In granen leidt de precisiezaai tot hogere opbrengsten bij flink lagere zaaizaadhoeveelheden.

afbeelding

Doen en laten

04-11-2022 | 1 minuut Jasper Lentz

Akkerbouwers hebben zelden twee linkerhanden. Toch is niet iedereen even technisch. De één voert alle onderhoudsklussen en reparaties zelf uit, de ander schakelt vaker een mechanisatiebedrijf in. Het verwisselen van de tandpunten van een cultivator lukt iedereen nog wel. Maar het reviseren van een haakse tandwielkast van de rijenfrees laat een tweestrijd zien in een enquête die LandbouwMechanisatie hield onder Nederlandse akkerbouwers.

afbeelding

Onding

04-11-2022 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Hoewel de eerste aftakas al aan het einde van de negentiende eeuw werd uitgevonden, bouwde International Harvester hem voor het eerst in 1917 in een in serie geproduceerde trekker. Om de kip-eidiscussie in de kiem te smoren, bedacht de fabrikant er meteen een paar aangedreven machines voor die een einde maakten aan zwaar handwerk. Kortom, een uitkomst.