Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2023 – 1


Nummer 01
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 1)

afbeelding

Westtrack 2.0 – Snelwisselrups

26-01-2023 | 7 minuten Albert van der Horst

Pink Innovation uit Oostwoud (NH.) bouwt al een kleine tien jaar tracks voor landbouwmachines. Wat gebruikers van de Westtrack 2.0-rupsen vooral aanspreekt, is dat je de tracks snel en eenvoudig kunt uitwisselen met banden.

afbeelding

Rijden op water(stof)

25-01-2023 | 3 minuten Redactie

Een brandstofcel zet waterstof om in elektrische stroom, waarmee je vervolgens een voertuig kunt aandrijven. Maar wat gebeurt er precies in een brandstofcel?

afbeelding

Geluid vangen in dak of wand

23-01-2023 | 5 minuten Redactie

In een verwerkingsruimte staan vaak veel machines te draaien die lawaai maken. Om prettig te kunnen werken is niet alleen het absolute volume van geluid van belang, maar ook het beperken van de echo.

afbeelding

Luchtdrukwisselsysteem opbouwen – Altijd de juiste spanning

20-01-2023 | 5 minuten Lucas van de Weijer

Luchtdrukwisselsystemen worden steeds populairder, zowel op nieuwe als op bestaande machines. Bij het ombouwen komt meer kijken dan een paar luchtslangen naar het ventiel trekken.

afbeelding

Nooit meer smeren

19-01-2023 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Ties Venema van loonbedrijf Van den Dries uit ’s Heerenhoek (Zld.) spit een perceel knolselderijland in Ovezande en zaait er tarwe in. Dat doet hij met een 3,5 meter breed prototype van een Fentum-krukasspitter van de Zeeuwse machinebouwer Van Eijzeren. Een opmerkelijke machine want smeernippels ontbreken.

afbeelding

Slijten in de opslag

18-01-2023 | 2 minuten Chris Vlaanderen

Een set ploeg- of cultuurbanden zit vaak niet jaarrond op de trekker. Gebruik je ze niet, denk dan goed na hoe en waar je de wielen opslaat. Want ook al gebruik je banden niet, ze kunnen wél slijten in de opslag.

afbeelding

Afdichten en doorrijden – Plakker uit een flesje

17-01-2023 | 5 minuten Frank Rijnsburger

Kleine lekkages van banden zijn prima te repareren met een antilekvloeistof of bandenafdichtingsmiddel. Deze middelen voorkomen stilstand. Hoe zet je deze plakker uit een flesje in en zijn er ook nadelen?

afbeelding

Goedgemutst naar Kortrijk

16-01-2023 | 3 minuten Albert van der Horst

Aardappeltelers hebben afgelopen herfst onder goede omstandigheden kunnen oogsten en zijn positief over de prijsontwikkeling. Dat vertaalde zich in een prima stemming op Interpom, in de even jaren het tweejaarlijkse feestje voor de aardappelsector.

afbeelding

Turks fruit – Armatrac 1254 LuxCRD4

12-01-2023 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

Nieuwe trekkermerken komen niet zo vaak Nederland binnen. De keer dat dit wel gebeurt, staat de trekker binnen korte tijd in het middelpunt van de belangstelling. Het is niet anders voor de Armatrac CRD4, een opvallende trekker uit Turkije.

afbeelding

VF-cultuurbanden – Smal, sterk, soepel

11-01-2023 | 5 minuten Albert van der Horst

Behalve traditionele trekkerbanden met een VF-karkas, komen er de laatste jaren ook steeds meer smalle cultuurbanden beschikbaar met dit sterkere, maar tegelijkertijd soepeler karkas. Hoog tijd voor een overzicht.

afbeelding

Tien jaar Pneutrac – Lopende band?

10-01-2023 | 5 minuten Jasper Lentz

De Pneutrac was een opvallende verschijning op Agritechnica 2013. Tien jaar nadat fabrikant Mitas de band introduceerde, zie je de naar binnen scharnierende band nog niet in de akkerbouw. Hoe staat het er voor met de van oorsprong Israëlische vondst?

afbeelding

Willem Nobel – ‘Lassen leerde ik hier’

10-01-2023 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Willem Nobel, medewerker van landbouwmechanisatie- en constructiebedrijf A. den Dekker & Zn in Werkendam (NB.), last aan een steun van een bandopraper. Het bedrijf bouwt sinds 1993 deze DZ-oprapers voor de oogst van onder meer graszaad.

afbeelding

John Deere 6R185 Autopower Command Pro – Kaskraker

05-01-2023 | 9 minuten Frank Rijnsburger

De John Deere 6155R was altijd één van de verkooptoppers. De 6R185 heeft dezelfde wielbasis, maar flink meer vermogen. Is dit de nieuwe bestseller van John Deere?

afbeelding

Fliegl KDS 140 Junior-breedstrooier – Loeisterk en eenvoudig

03-01-2023 | 3 minuten Lucas van de Weijer

Fliegl introduceerde in september op ATH in Biddinghuizen (Fl.) de nieuwe KDS 140-mestverspreider. Deze is voorzien van een verzwaarde bodemketting met een breeklast van 50 ton.

afbeelding

3 vragen over: Banden vullen met water

02-01-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

De Indiase bandenfabrikant BKT ontraadt met klem hydroflation, oftewel het vullen van de trekkerbanden met water. Waarom vullen boeren hun banden eigenlijk met water?