Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2024 – 2


Nummer 02
Jaargang 75

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2024 – 2)

afbeelding

Vegniek Rotomaster 350 – Slimme kantelaar

22-02-2024 | 5 minuten Albert van der Horst

Het kantelmechanisme van de Rotomaster-vooroverkantelaar van Vegniek steekt slim in elkaar. Gebruikers roemen het snelle en goed te doseren kantelproces. Ze willen niet meer terug naar een stationaire kantelaar.

afbeelding

Strak door de bocht

21-02-2024 | 3 minuten Redactie

Amazone presenteerde eind vorig jaar Curve Control op de hydraulisch aangedreven ZA-TS-kunstmeststrooiers. De techniek corrigeert de strooihoeveelheid en -plaats in de bochten. Mooi, maar hoe werkt het?

afbeelding

Snelle schoonmaak

20-02-2024 | 3 minuten Jasper Lentz

Machines snel en ergonomisch schoonmaken. Met die insteek levert de firma Kathagen uit het Belgische Bree de Hurricane-landbouwmachinereiniger. Loonbedrijf Broekx nam er eentje in gebruik.

afbeelding

3 vragen aan: Dick Melessen, Kamps de Wild

19-02-2024 | 1 minuut Jasper Lentz

Kamps de Wild, importeur van onder meer Amazone en Claas heeft de dealerbedrijven De Vries Mechanisatie in Beilen (Dr.) en Van Gemeren in Numansdorp (ZH.) geïntegreerd in de organisatie. Waarom was dat noodzakelijk?

afbeelding

Met machinegevoel

16-02-2024 | 1 minuut Jasper Lentz

Zelfstandig ondernemer Melvin Gubler (24) uit Dalen (Dr.) laadt deze campagne bieten voor loonbedrijf Ellen uit Klazienaveen (Dr.). We treffen hem op zijn tweede werkdag op de Maus aan de Boerendijk in Sibculo (Ov.) waar nog zo’n drie vrachten liggen.

afbeelding

Galileo Cupwheel – Hooggespannen

15-02-2024 | 3 minuten Frank Rijnsburger

Over de Cupwheel-band is al zoveel geschreven dat de band inmiddels een oudgediende lijkt. Maar de eerste relevante maten voor de landbouw worden nu pas in ons land getest. Tijd voor een eerste indruk.

afbeelding

Trekken aan waterstof – Onderzoek naar mogelijkheden brandstofcel

14-02-2024 | 8 minuten Gertjan Zevenbergen

Trekkerbouwers Fendt en Steyr werken afzonderlijk van elkaar in onderzoeksprojecten aan een trekker met een waterstofgestookte brandstofcel. Het moet de financiële en technische (on)mogelijkheden van deze brandstof voor de landbouw blootleggen. Vooralsnog lijkt er weinig boven diesel te gaan.

afbeelding

SMTB: Hegro-pelmachine wint innovatieprijs

12-02-2024 | 3 minuten Gertjan Zevenbergen

Elke tweede week van januari vindt in Vijfhuizen de Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek plaats. Tijdens de oudste beurs van Nederland won constructeur en mechanisatiebedrijf Hegro de innovatieprijs. Het bedrijf presenteerde een nieuwe pelmachine.

afbeelding

Historisch feestje

09-02-2024 | 1 minuut Jasper Lentz

Simon Schellevis uit Exmorra (Fr.) smeedt bij mechanisatiebedrijf Weevers in Marknesse (Fl.) de woorden: Weevers 75 jaar. Schellevis gebruikt daarvoor het smidsvuur en een luchthamer van Billeter&Lunz, apparatuur die Toon Weevers ook gebruikte toen hij in 1949 in Marknesse het bedrijf opstartte.

afbeelding

De keerzijden van rijpadenteelt

07-02-2024 | 8 minuten Chris Vlaanderen

Hogere gewasopbrengsten, lossere grond en meer werkbare dagen. Het zijn zomaar wat voordelen van de rijpadenteelt. Maar het systeem kent ook keerzijden, melden onderzoekers van Wageningen University and Research die 15 jaar ervaring met vaste rijpaden opdeden. 

afbeelding

Luchtverdeling verdient aandacht

06-02-2024 | 5 minuten Redactie

Om goed te kunnen drogen en koelen moet de luchtverdeling van een bewaarplaats optimaal zijn. Soms hebben kleine zaken als een spant of een te klein luik een groot effect op de luchtverdeling.

afbeelding

Edwin Luijendijk en Thijs Laning, ETD: ‘Uitstekende kwaliteit’

01-02-2024 | 4 minuten Gertjan Zevenbergen

Met Ascenso is er wederom een fabrikant bij die landbouwbanden in Nederland aan de man brengt. Edwin Luijendijk en Thijs Laning van importeur ETD zijn ervan overtuigd dat het merk een kans verdient.

afbeelding

Overzicht optische sorteermachines – Het alziende oog

31-01-2024 | 5 minuten Albert van der Horst

Na een wat aarzelend begin, neemt de laatste jaren de belangstelling voor en het aanbod van optische sorteermachines flink toe. Logisch. Pootgoedtelers kunnen steeds moeilijker personeel vinden en de machines worden steeds bedrijfszekerder en betrouwbaarder.  Een overzicht van het aanbod.

afbeelding

Claas Axos 240 – Prima hulp

30-01-2024 | 6 minuten Jasper Lentz

Trekkerfabrikant Claas heeft met de nieuwe Axos-serie een fijne verplegingstrekker in het programma. De serie bestaat uit twee modellen waarvan de 240 de zwaarste is. De cabine biedt aangenaam veel ruimte en de bak schakelt uitstekend.

afbeelding

Verlengkabel

26-01-2024 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Het was 2009 toen ik voor het eerst de New Holland NH2-trekker zag en ermee reed. Een prototype van een trekker met een brandstofcel die elektriciteit opwekte uit waterstof. De trekker zou in 2015 in serie worden gebouwd. Zover kwam het niet. De brandstofcel bleef te duur.