Verlies van kracht in handen en vingers, hevige pijn, gevoelloosheid, stijfheid, een tintelend gevoel en een door pijn verstoorde nachtrust. Dit zijn de symptomen van het Carpaaltunnel syndroom (CTS). Zo’n 20 procent van de werknemers in de groensector krijgt er mee te maken. Vooral precieze kleine bewegingen met de hand, en dan voornamelijk met de eerste drie vingers, is dan heel moeilijk. Een operatie niet is nodig. Fysiotherapeuten met een Phystrac GT 10 tractieapparaat kunnen het syndroom verhelpen. In de afgelopen drie jaar zijn er al duizenden patiënten behandeld. Een vrij hoog percentage, zo’n 70 procent, was na tien tot twaalf behandelingen met dit apparaat klachtenvrij. De behandelende fysiotherapeuten zijn te vinden op www.cont-ex.nl. De GT10 voldoet aan de medische Europese richtlijnen.

Werking

Met het apparaat wordt je pols als het ware opgerekt. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden. Via gewichten en een elektromotor beweegt een tractiestang die aan de polsband zit. Hiermee is een nauwkeurig gedoseerde trekkracht aan de onderarm en de pols te geven waardoor structuren, spieren en ligamenten, die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten gaan ontspannen. De tractie duurt 8 seconden met daarna 5 seconden rust. Dit wordt 10 keer herhaald. Een totale behandeling duurt vier weken met wekelijks 2 of 3 behandelingen. Tien behandelingen kost 250 euro en is afhankelijk van uw ziektekostenverzekering terug te vragen. Door de behandeling komt er minder druk in de carpaaltunnel, wat leidt tot een verbetering van het glijden van pezen en zenuwen waardoor de zenuwbeklemming vermindert.

Beter is het natuurlijk om het Carpaaltunnel syndroom te voorkomen. Zorg voor een juiste houding van de snoeihand, houdt knijpkracht minimaal, onderbreek herhalende bewegingen en wissel werkzaamheden. Neem voldoende pauzes, liever een paar korte dan één lange.

Gerelateerde artikelen