De smid John Deere zette in 1837 een slimme ploeg in de markt. Dat feit van 175 jaar geleden markeert de start van de firma. In 1963 verscheen de eerste eigen grasmaaier, het type 110. Dat feit markeert de start in de tuin- en parksector. Volgend jaar viert John Deere Turf dus zijn gouden jubileum.

John Deere nam in 1911 in Horicon in de staat Illinois de fabriek over van Van Brunt: een succesvolle fabrikant van zaaimachines. In 1963 schakelde een deel van die fabriek over naar zitmaaiers. Zo trad de firma John Deere in de wereld van de ‘turftechniek’. John Deere maakte echter in 1837 al naam met een gepolijst stalen rister. Zijn ploeg kon daardoor als enige in die tijd overweg met de ‘sticky soils’ in de omgeving van Grand Detour waar John Deere een smederij had. Het rister sneed en gleed veel beter dan de gietijzeren versies in die tijd en gaf de landbouw een enorme impuls. Om z’n bedrijf verder te ontwikkelen, verhuisde John Deere later naar Moline aan de Mississippi. In die tijd was een rivier de enige goed begaanbare handelsweg.
John Deere heeft zijn hoofdkwartier nog steeds in Moline en biedt wereldwijd werk aan bijna 60.000 mensen. Dat betekent dat John Deere in 175 jaar grofweg iedere dag een nieuwe werknemer heeft aangenomen.
Dat is voorwaar iets om bij stil te staan. De foto hiernaast is gemaakt op John Deere’s eigen golfbaan in Moline, waar begin juli het Quad Cities PGA golftoernooi plaatsvindt.