Favoriet

Boomverzorging

Stokzagen verschillen sterk

Een stokzaag bestaat vooral uit een steel en een zaagblad; daar is zo voor het gevoel niet veel variatie mogelijk. Onze multitest van vijf modellen toont het tegendeel aan: de verschillen per merk en type zijn groot.

De beide versies van Wolf (de lange en de nog iets langere) zijn per meter werklengte goedkoop en licht. Dat de steel en daarmee het zaagblad daardoor wat beweeglijk zijn, levert voor een doorsnee gebruiker geen problemen op. De professional die zijn tanden ook in dikke takken wil zetten is echter wat beter af met de soliede stokken en agressieve zaagbladen van de beide Stihls. Kwaliteit heeft echter wel zijn prijs en zijn gewicht.

Dubbele telescoop

De lange en de nog langere Stihl wegen resp. 1,80 en 2,45 kg, vergeleken met 1,20 en 1,60 kg voor de beide Wolfs. Met de dubbele telescoop van de lange Stihl kun je tot een hoogte van zes meter takken zagen, maar voor dagelijks allround gebruik zijn de 2,45 kg aan gewicht eigenlijk al aan de hoge kant.

Dat geldt dus ook voor de 8,8 kg van de HT 131, de motorische versie van Stihl. Het meeste gewicht hangt weliswaar aan een draagtuig, maar het is een zaag waar je vooral goed mee kunt werken (en dikke takken door kunt zagen) als je hem rechtop kunt houden. Dan kunnen de armen deze zaag redelijk de baas. Maar om constant op verschillende hoogtes en daarmee onder verschillende hoeken te werken, is de hefboomwerking van een kettingzaag aan een lange stok te groot. Dat houdt de gemiddelde Nederlander geen half uur vol.