Favoriet

Maaien

Automatische maaikop voor Pellenc Excelion 2000

De Franse fabrikant Pellenc komt met een automatische maaikop voor de Excelion 2000-bosmaaier. Net als de niet automatische kop, hoef je ook bij deze kop het draad niet om de rol te winden, maar kun je het erin draaien door de bevestigde rol ten opzichte van de kop te draaien.

Vakblad Tuin en Park Techniek ervoer de Pellenc Excelion 2000 in december 2013. Eén van de aandachtspunten was het ontbreken van de automatische kop. Importeur O. De Leeuw Groentechniek uit Hattem beloofde destijds een automatische kop en die is er nu.

In basis functioneert de automatische kop van Pellenc als de bekende automatische koppen. Door met de kop op de grond te tikken belast je een veer. Het indrukken van de veer zorgt dat de rol waar het koord op zit, uit zijn vergrendeling komt. Daardoor verlengt het koord automatisch.

Vertanding

Bijzonder aan de kop van Pellenc is de vergrendeling van de rol. De veer drukt de tanden van de rol in de groeven van de kop. Druk je de veer in of haal je de spanning van de veer door de borging los te draaien, dan komen de tanden uit de groeven en draaien kop en rol niet meer als een geheel.

Door de vertanding kan de door de veer op spanning gebrachte rol maar een kant op draaien: tegen de maairichting in. Daardoor kun je de rol wel wikkelen als de veer is belast, maar kan de rol niet ontwikkelen.

Om de kop te wikkelen bevestig je de uiteinden van het koord, net als bij de niet automatische kop, in twee klemmetjes in de kop. Door met de borging de rol te draaien ten opzichte van de kop, wikkel je het koord.

Eco-stand

Een ander aandachtspunt van de Excellion 2000 was het inschakelen van de eco-stand waardoor de kop minder toeren draait. Die schakelde je in door de gashendel ingedrukt te houden tijdens het inschakelen van de accu. Nu heeft Pellenc een optie ontwikkeld waarbij je tweemaal kort achter elkaar de gashendel indrukt om de eco-stand in te schakelen.

Gerelateerde artikelen