Favoriet

Verzorging

Onkruid op verharding meten met app

Een applicatie die gebruik maakt van een techniek die is ontwikkeld door Wageningen UR helpt gemeenten bij het beheer van onkruid op verharding. “Wij hebben een pixeltechniek voor het meten van onkruid op verhardingen ontwikkeld”, vertelt onderzoeker Chris van Dijk.

Gemeenten besteden het beheer van onkruid op verharding vaak uit. Regelmatige inspectie moet dan uitwijzen of het onderhoud op orde is. Maar de ene inspecteur beoordeelt dat anders dan de andere. De Weedviewer-app die gebruik maakt van een techniek die is ontwikkeld door Wageningen UR, lost dit probleem voor gemeenten en beheerders op. Nooit meer discussie of de norm overschreden is.

Pixeltechniek

“De software berekent het percentage groen op grond van foto’s. Wij gebruiken daarbij een vaste camera. Maar tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone met camera bij zich. In samenspraak met Peter van Welsem Advies kwamen we daarom op het idee de pixeltechniek voor een app te gebruiken. Programmeurs hebben vervolgens de Weedviewer-app gerealiseerd.”

De app is heel gemakkelijk in het gebruik. De inspecteur maakt op 100 m2 verhard terrein 10 foto’s. De Weedviewer berekent de gemiddelde onkruidbezetting en geeft meteen een beoordeling volgens de zogenaamde CROW schaalbalk. “Het maakt niet meer uit wie je op pad stuurt. Je krijgt altijd een objectief oordeel. Ook kun je gemakkelijk het onkruid op zowel tegels als klinkers beoordelen. Voorheen waren daar twee aparte schaalbalken voor nodig. Voor een inspecteur is dat heel lastig”, vertelt van Dijk. (WUR)