Favoriet

Blog

Weinig mogelijkheden voor propaanmotoren

In Amerika zijn ze steeds vaker te zien; machines met een propaanmotor. De fabrikanten Toro, Walker en Ariens/Gravely hebben alle drie recent machines geïntroduceerd die werken op propaan. Waarom er in Nederland nog niet veel propaanmotoren gebruikt worden heeft vooral te maken met praktische zaken.

Volgens de Nederlandse importeur van propaanmotoren van Kohler, Romotech in Papendrecht, heeft het met name te maken met de verkrijgbaarheid van propaan. De importeur meldt dat het met een auto die op gas rijdt veel makkelijker is, immers, bij elk pompstation kan er getankt worden. Met bijvoorbeeld een maaier gaat dat niet.

Op de vraag waarom de machines met een propaanmotor in Amerika wel steeds populairder lijken te worden, antwoordt de importeur dat het een kwestie van geld is. In Amerika zou het goedkoper zijn. Klinkt logisch. Maar dan blijft nog steeds de vraag hoe het er aan de andere kant van de oceaan aan toe gaat. Heeft een gebruiker van bijvoorbeeld de Z Master Professional 5000 zero turn maaier met een propaanmotor van Kohler een gastank in zijn achtertuin staan? Of is er een andere oplossing?

Als het aan het Amerikaanse Propane Education & Research Council ligt dan zijn er twee opties. 1. Sluit een contract af met een leverancier van propaan en laat wanneer nodig nieuwe, volle tanks bezorgen. Of 2. Een grote tank bij huis van waaruit de kleinere tanks op de machines bijgevuld kunnen worden. Voor de hand liggend en schijnbaar steeds gebruikelijker in Amerika.

Overigens, het feit dat er in the States een speciaal Educatie en research council is dat zich enkel en alleen bezig houdt met de toepassing van propaan zegt veel. De Amerikanen lijken er in te geloven. En waarom eigenlijk niet?