Favoriet

Verzorging

Jacobsen AR 3 met Probotiq Teach & Playback

Meiburg tuin- en parkmachines in Wijchen heeft een Jacobsen AR 3 met Probotiq Teach & Playback geleverd aan graszadenbedrijf Barenbrug. De machine gaat onbemand maaien op proefvelden van Barenbrug in Wolfheze.

Probotiq Teach & Playback maakt gebruik van rtk-gps om een route te rijden die de machine eerder met chauffeur heeft afgelegd. Met rtk-gps kan de machine tot zo’n 2 cm nauwkeurig haar positie bepalen. Om de machine een route te leren, kies je via de boordcomputer voor ‘opnemen’ en vervolgens worden alle handelingen vastgelegd die de chauffeur met maaier uitvoert: van het inschakelen van de maaidekken tot het vertragen en versnellen, het verhogen van het motortoerental en zelfs het achteruitrijden.

Van perceel naar perceel

Daarna kan de chauffeur de opgenomen route afspelen, zonder dat hij achter het stuur kruipt. Je kunt de maaier ook ‘leren’ van perceel naar perceel te rijden. Om de machine in het werk te stellen, zet je hem in de buurt van het startpunt, kiest de route, zet de maaier op de parkeerrem en activeert de machine met de afstandsbediening.

Obstakels waarnemen

Als de machine een programma heeft afgespeeld, krijgt de beheerder via zijn telefoon een berichtje. De motor van de maaier blijft vijf minuten stationair lopen en slaat dan af. Ook bij storing krijgt de beheerder bericht. Sensoren voor- en achterop de machine nemen obstakels waar. Detecteren de sen­soren zo’n obstakel, dan wacht de machine even en onderneemt dan een nieuw poging. Mislukken meerdere pogingen, dan krijgt de beheerder een waarschuwing. De maaier valt ook stil bij bijvoorbeeld diepe sporen.

Een restrictie van de sensoren is dat de maaier niet zelfstandig dicht langs bijvoorbeeld een omheining kan maaien. Voor die klussen blijft een chauffeur nodig.De prijs van deze AR 3 met Teach & Playback, die 180 cm breed maait, komt op zo’n 65.000 euro.

Gerelateerde artikelen